На Косівщині через підпал трави селяни сиділи без світла


За минулий тиждень на Прикарпатті зареєстровано понад 200 пожеж в природних екосистемах.

Причиною їх виникнення найчастіше є необережне поводження людей з вогнем або ж недолуге хазяйнування на обійстях. Хазяйнування, яке може закінчитись великими неприємностями, як от на Косівщині, де через підпал трави мешканці залишались без світла понад добу, в час карантину.

19 березня в с. Великий Рожин Косівського району, через самовільний підпал сухостою місцевими мешканцями, згоріла трансформаторна підстанція 10/0,4 кВ. Енергетикам довелось виконувати заміну силового трансформатора, який через пошкодження вогнем остаточно вийшов з ладу. Горе-господар наробив лиха 46 сім`ям, залишивши їх без електропостачання більш як на добу.

Підпалювати сухостій неподалік ліній електропередач - особливо небезпечно. Адже неконтрольований вогонь створює реальну загрозу обривів проводів, пошкодження електрообладнання. Такі пошкодження несуть за собою ряд тяжких наслідків: від довготривалих вимкнень до тяжких травм людей і тварин, а інколи – смерті.

Звісно, щоб захистити електромережі від пожеж, АТ «Прикарпаттяобленерго» регулярно та ретельно перевіряє стан пожежної безпеки на об’єктах та справність засобів пожежогасіння, проводить позапланові інструктажі персоналу, який обслуговує електроустановки, технологічне та інженерне обладнання тощо. «Ми вживаємо необхідних заходів для захисту своїх мереж, розповідає технічний директор Олег Сеник. - Проте, було б значно краще, якби траву взагалі не підпалювали. Є віддалені підстанції, у важкодоступних місцях, де запобігти поширенню вогню не легко.»

На жаль, скільки б не інформували про заборону паління сухої трави, випадків не меншає. «Хазяйновиті» мешканці, які боряться з сухостоєм вогнем, не розуміють, що користі від спалення сухостою – немає ніякої. А от шкода – величезна.

До речі, законодавчо встановлені штрафи за паління трави. Якщо правоохоронні органи зафіксують випадки самовільного спалювання трави, то палію загрожує штраф від 170 до 340 грн. – громадянам, від 850 до 1900 грн. – посадовим особам. За ті ж самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, на громадян накладається штраф у сумі від 340 до 680 грн., на посадових осіб – від 1190 до 1700 гривень. А за нанесення особливо великих збитків передбачена кримінальна відповідальність.

Енергетики просять мешканців при виявленні загоряння поблизу ліній електропередач чи енергетичного обладнання викликати бригаду рятувальників ДСНС за номером 101, а також повідомити на цілодобову телефонну лінію компанії за номером 0 800 50 40 20
Довідково:

За словами фахівців, тліюче листя виділяє чадний газ, який блокує постачання кисню до тканин організм, при спалюванні виділяється бензопірен, що може викликати у людини рак. З димом у повітря виходять діоксини - одні з найотруйніших для людини речовин, а отруйні гази, що виділяються, можуть бути джерелом алергії та впливають на імунну систему. При згорянні виділяється вуглекислий газ та оксид азоту. Це може викликати бронхоспазми, алергію, кашель, задуху.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!