Через зруйнований міст мешканці прикарпатського села долають кілометри бездоріжжя


На Прикарпатті провалився автомобільний міст. Відрізаними від зовнішнього світу опинилося одне з сіл. Щоб дістатися до райцентру, селяни змушені ходити пішки по кілька кілометрів. А водії - прокладають шлях по бездоріжжю.

Жителі села Довге-Калуське вже майже тиждень - без автомобільного сполучення. Єдиний міст, який з'єднував їх село з зовнішнім світом - обвалився, інформують Подробності.

"Їхала машина гружена, машина проїхала, і зараз-таки міст обвалився. Моя подружка така з лісу каже, ну щастя велике, що мій син якраз перед тим проїхав", - розповідає мешканка села Віра.

Село знаходиться між гірськими річками - Лімниця і Чечва. Обвалився міст - був найлегшим і коротким шляхом, яким щодня користувалися місцеві жителі. Тепер людям доводиться добиратися в об'їзд, через два сусідніх села. А це - десять кілометрів суцільного бездоріжжя.

"Об'їзд є через Тужилів, но дорога тут паршива дуже. Їхати асфальтом, а їхати тими ямами - то велика різниця дуже. Грунтова дорога, розбита", - кадже Ігор.

Якщо раніше до Калуша добиралися за п'ятнадцять хвилин, то зараз потрібно півтори години - каже Наталя. Сьогодні вона везе бабусю до лікаря. Виїжджають заздалегідь, щоб не запізнитися.

"Об'їжджати дуже багато. Тобто, міст є дуже важливим, тому що зараз будь-що - чи дитина захворіла, чи якісь проблеми чи бабуся - дуже потрібен міст", - розповідає Наталія Олійник.

Після того, як обвалився міст, в Довге-Калуське перестали ходити автобуси. Найближча зупинка - в сусідньому селі - за кілька кілометрів, добираються туди люди пішки.

"Три рейси дали - до моста Пійлівського, і люди з Тлумак йдут туди. Дуже далеко", - говорить Віра, мешканка села Довге-Калуське.

Чому обвалився міст? У сільраді пояснюють: шляхопровід побудували ще в сімдесяті роки. З тих пір ремонтували його тільки раз - після повені 2008-го. І то частково. Звалилася та половина, що її реконструювали - не витримали опори.

"На малу глибину забивали опори, починаючи з 2008 року повноводність річки Чечви була не такою великою. І внаслідок того, що не була повноводна річка - заросла різними чагарниками русло. Рівень води збільшувався, створювався штучний водоспад, і внаслідок такого водоспаду відбулося підмиття опор", - розповідає сільський голова  Пійлова Микола Семанів.

Правда, жителі села називають іншу причину. Виявляється - в селі знаходиться дробильно-сортувальний вузол і кар'єр з видобутку піщано-гравійної суміші.

"Якби ті великі машини із кар'єру не були, то може би було так - не завалилось би. Машина 40-50-60-тонн і все само собою пішло", - каже Василь.

Аварійний міст обстежили фахівці. Підрахували: ремонт обійдеться мінімум в 8 мільйонів гривень. У села таких грошей немає.

"У нас річний бюджет становить 800 тисяч. Якщо розраховувати, що за рахунок сільської ради ми можемо зробити якийсь ремонт капітальний, то цього зробити ми не можемо", - зауважує сільський голова.

Як швидко зможуть знайти гроші обласні чиновники, прогнозувати складно. Адже сьогодні в Прикарпатті невідкладного ремонту потребують ще майже сімдесят мостів. Вісім - знищила негода, яка обрушилася на область на початку місяця. Ще тридцять чотири - стоять недобудованими, шістнадцять з них - з моменту повені 2008 року.