"Червоний хрест" у Франківську боргує за комуналку 68 тисяч гривень


Івано-Франківська обласна організація "Товариства Червоного Хреста України" боргує понад 68 тисяч гривень за комунальні послуги. Борг нагорів за світло, воду та охорону складу, який організація орендує в Івано-Франківської облради.

Втім, керівник організації заявляє, що сплатити заборгованість вони не можуть, бо таких грошей не мають. Та й сума боргу дещо "натягнута". Про це йшлося під час засідання постійної комісії обларади з питань управління комунальної власності, інформує Бліц-Інфо.

Як повідомив начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області Василь Даниш, "Товариство Червоного хреста" хоче продовжити оренду складу на вулиці Хмельницького, де знаходиться обласний аптечний склад. Мова йде про приміщення площею понад 500 кв.м. Втім, на заваді - борг за комунальні послуги.

Слід зазначити, саме приміщення передають в оренду за символічну суму - 1 гривню 20 копійок. Комунальні послуги організація раніше теж не сплачувала, але Держаудитслужба провела перевірку та зобов'язала нараховувати орендарям комунальні платежі відповідно площі. 

До слова, у випадку заборгованості за комуналку оренду не продовжують. Минулого разу депутати вже погодили продовження оренди з умовою, що "Червоний хрест" сплатить борг, але слова орендар не дотримав. Відтак, на засідання запросили й керівника організації "Червоного хреста" і представника від аптечного складу.

Керівник товариства Червоного хреста Валерій Старченко запевняє, що водою та світлом у цьому приміщенні вони не користуються. Але у складі немає лічильника, тож їм нараховують комуналку виходячи з площі, а це понад 500 метрів квадратних.

«Ми надаємо для медзакладів області велику гуманітарну допомогу, але доходу як такого не маємо. Живемо лише за рахунок внесків. Не користуємось ані світлом, ані водою. У нас немає лічильника на світло, тому рахують на площу і ділять між всіма орендарями. Виходить шалена сума, а ми аби 10 гривень на місяць світла використали. Таке саме й водою. Охорона нам теж не потрібна. Коли приходить гуманітарна допомога, то два-три місяці її розмитнюють і склад взагалі закритий», - нарікає Старченко.

Представник аптечного сладу, до якого належить орендоване "Червоним хрестом" приміщення ці слова підтверджує. Але пояснює, що немає права не нараховувати комуналку, бо така вимога закону. Та й вже є рішення Держаудитслужби, яке ніхто не оскаржував. 

На це члени депутатської комісії запропонувала прописати договір з орендарем на фактичне використання. Також Олександр Левицький зауважив, що організації потрібно встановити лічильник у складі, аби світло не нараховували зі "стелі". Але який вихід із погашенням наявного боргу в обласній раді не знають. Покрити борги за рахунок бюджетних коштів не можна.

«Заборгованість зафіксована Дерджаудитслужбою і не була оскаржена у суді. Тому її потрібно погасити, іншого виходу нема. Обласна рада не може судитися за таке. Ви це вже пропустили, і це промах. Але в цьому випадку варто подумати, що робити, аби такої проблеми не було у майбутньому», - зауважив голова комісії Остап Дзеса.

Відтак, комісія запропонувала звернутися до ОДА, аби вони вирішили яким чином вийти з цієї ситуації. А питання про продовження договору оренди складу наразі відкласти.