Четверо франківських депутатів можуть втратити мандати


Петро Гавриш зі "Свободи" за рік не був на жодній сесії міської ради у 2018 році. Керівниця фракції “Об’єднання “Самопоміч” Ірина Кулинич та її соратниця Олександра Федорук пропустили понад половину сесій. Позафракційний депутат Ігор Саварин пропустив 100% засідань депутатської комісії. Загалом чотири депутати Івано-Франківської міської ради можуть бути відкликаними за підсумками роботи у 2018 році.

Депутат місцевої ради повинен працювати не лише на окрузі і сесіях, але і в постійних депутатських комісіях міської ради. Закон України “Про місцеві вибори” передбачає процедуру відкликання депутата місцевої ради, якщо він пропустив більше половини пленарних засідань чи засідань постійної депутатської комісії (Стаття 41). Експерти ГО “Центр Політичних Студій” оцінили роботу депутатів Івано-Франківської міської ради у 2018 році та склали рейтинг депутатів, які можуть бути відкликані за підсумками роботи у 2018 році.

Секретар бюджетної комісії не був на жодній сесії міської ради.

Троє місцевих обранців є кандидатами “на виліт”, тобто пропустили у минулому році більше 50% засідань сесії міської ради.

Рейтинг прогульників сесійних засідань зі 100% результатом очолив депутат від ВО “Свобода” Петро Гавриш. Він не був на жодному з 8-ми сесійних засідань, що відбувались у 2018 році. Варто відзначити, що він виконує обов’язки секретаря бюджетної комісії, та пропустив лише одне з 7-ми її засідань. Також Петро Гавриш у 2018 році відзначився тим, що ігнорував своїх виборців на щомісячному депутатському прийомі. Уже вдруге поспіль Гавриш потрапляє у рейтинг кандидатів на відкликання – у 2017 році він пропустив 63% сесійних засідань.

Дві представниці фракції “Об’єднання “Самопоміч” мають шанс бути відкликаними. Керівниця фракції Ірина Кулинич пропустила 5 із 8-ми сесій ради – це 62,5% прогулів. Кулинич працює директором департаменту економічного розвитку Львівської міської ради та проживає у Львові. У 2017 році Ірина Кулинич теж потрапляла у рейтинг“прогульників”, щоправда тоді вона пропустила 43% засідань.

Другою претенденткою на відкликання від “Самопомочі” стала Олександра Федорук, як і Кулинич – вона пропустила 5 із 8 сесійних засідань. У 2018 році встигла відзначитись тим, що не заявила про конфлікт інтересів та проголосувала за дозвіл на складання проектів землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ТОВ “ЮТІМ”, співзасновницею якої вона є. По цьому факту нацполіція склала два протоколи про корупційні правопорушення. Також НАЗК склало на Федорук адмінпротокол за несвоєчасне подання декларації без поважних причин.  

Ще 11 депутатів пропустили понад 25% сесійних засідань у 2018 році. Керівник фракції УКРОПу Володимир Олійникбув відсутній на 3-х з 8-ми сесіях. По 2 засідання пропустили наступні депутати: Петро Гречанюк (“Об’єднання “Самопоміч”), Мстислав Тарас (УКРОП), Стефан Магас (ВО “Батьківщина”), Оксана Савчук, Сергій Абрам’як, Роман Харук(ВО “Свобода”), Володимир Балагура, Микола Ковальчук, Володимир Кушнір та Сергій Палійчук (БПП “Солідарність”).

Позафракційний депутат другий рік поспіль не відвідує засідання постійної робочої комісії

Два депутати Івано-Франківської міської ради можуть бути відкликані за пропуски засідань постійних депутатських комісій.

Другий рік поспіль позафракційний депутат Ігор Саварин пропускає 100% засідань комісії з питань регламенту та депутатської етики. Але якщо у 2017 році Саварин пропустив 4 засідання, то у 2018 році ситуація склалась досить курйозна – він пропусти лише одне засідання і потрапив до антирейтингу.

Слід зауважити, що до повноважень комісії з питань регламенту та депутатської етики входить не лише контроль за дотриманням регламенту ради та розгляд неналежної поведінки депутатів ради, але й функції запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, захист прав людини та моніторинг законності прийнятих радою рішень. Ефективність роботи цієї комісії оцінити важко – адже у 2017 році на 4-х її засіданнях не було кворуму, тобто рішень приймати комісія не могла. У 2018 році комісія збиралась лише один єдиний раз.

Схожа ситуація і з комісією з питань гуманітарної політики – минулоріч вона засідала лише двічі. Олександра Федорук, що є членкинею цієї комісії пропустила одне засідання і потрапила до рейтингу “прогульників”. До повноважень цієї комісії входять сфери охорони здоров’я, соціального захисту населення, освіти, науки, культури, духовного розвитку, молодіжної політики тощо.

Лише тричі за рік засідала постійна депутатська комісія з питань оренди та приватизації комунального майна. 4 засідання провела комісія з питань ЖКГ. Саме у цих сферах виникає найбільше проблем у будь-якому місті України і саме на ці сфери припадає найбільше навантажень.

Ще двоє депутатів ради пропустили по 25% засідань постійних комісій. Мстислав Тарас (УКРОП) та Віталій Бурко (ВО “Свобода”) пропустили по одному засіданню комісії з питань ЖКГ.

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:

В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»

В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації