Члени медкомісії облради відвідали Снятинський психоневрологічний інтернат


Із восьми обласних установ системи соціального захисту три розташовані на Снятинщині.

Тож саме в цьому районі планується провести 27 квітня виїзну сесію обласної ради, яка буде тематичною – питання її порядку денного стосуватимуться переважно аналізу основних напрямів роботи у сфері соціальної політики, реформування та вдосконалення діяльності інтернатних установ, окреслення нових завдань у цій сфері, життєво важливій для багатьох наших краян. Зокрема, обранці вестимуть мову про те, як виконуються обласна комплексна Програма соціального захисту населення Івано-Франківської області на 2017-2021 роки та обласна програма підтримки сімей загиблих і постраждалих під час масових акцій громадського протестув період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року, учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, що утворилися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України та інших громадян, які залучалися і брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення, йдеться на сайті облради.

Відповідно і чергове засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики за участі першого заступника голови обласної ради Василя Гладія та заступника голови облдержадміністрації Богдана Кобилянського було виїзним – провели його у Снятинському психоневрологічному інтернаті. Депутати на чолі з головою комісії Манолієм Піцуряком обговорили низку питань цієї тематики, і, запропонувавши проекти рішень з них, комісія рекомендувала їх для розгляду на наступній сесії облради.

А перед цим ознайомив гостей з функціонуванням інтернату його директор, депутат обласної ради Дмитро Дякур. Нині тут перебуває 317 осіб чоловічої статі з інвалідністю першої та другої груп. Якщо у 2016-му цьому закладу для поліпшення умов проживання підопічних з обласного бюджету було виділено 99 тис. грн., у 2017-му – 690 тис., то нинішнього року передбачено асигнувати 2 100 тис. За рахунок цих коштів тут продовжуватимуть здійснювати заходи з енергоощадності, ремонтувати приміщення в корпусах інтернату, в т. ч. і в переданому на баланс психоневрологічному інтернатові приміщенні колишнього Снятинського дитячого будинку-інтернату, роботу якого було припинено рішенням обласної ради від 22 грудня 2017 р. Члени комісії, журналісти на місці переконалися, до якого плачевного стану довело матеріальну базу того ДБІ його керівництво. Тут залишилися проживати 87 осіб – уже як підопічні Снятинського психоневрологічного інтернату, а восьмеро хлопців, яким ще нема 18 років, переведено до Залучанського дитячого будинку-інтернату.

Тепер їм, як і іншим вихованцям цієї соціально-медичної установи, де директором Микола Сухолиткий, забезпечено належний догляд, можливості реабілітації. Тут постійно перебуває 127 вихованців, із них 45 – це діти з інвалідністю до 18 років, а решта 82 підопічні – особи віком 18 до 35 років. Усі вони потребують стороннього догляду, оскільки мають порушення фізичного розвитку та психічні розлади. Більшість із підопічних – сироти або ж позбавлені батьківського піклування. І в приміщеннях Залучанського ДБІ нинішнього року продовжують ремонтні роботи. На цю та інші цілі задля поліпшення умов для підопічних установа отримає 1 048 тис. грн. за рахунок коштів обласної комплексної програми соціального захисту населення Івано-Франківської області.

Перший заступник голови обласної ради Василь Гладій похвалив Дмитра Дякура та Миколу Сухолиткого за наполегливість, ініціативність у роботі. Тут уміють залучати допомогу благодійників для зміцнення матеріально-технічної бази закладів, кухні забезпечують харчовими продуктами значною мірою завдяки своїм підсобним господарствам. Зрештою, щирих слів подяки заслуговують працівники (їх загалом 600) усіх трьох на сьогодні в Снятинському районі закладів соціальної сфери. 

Це повною мірою стосується і розміщеного в селищі Заболотові обласного центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю (повнолітніх) та дітей з інвалідністю «Лелеченя», з відвідин якого розпочали свою програму перебування на Снятинщині члени профільної депутатської комісії обласної ради. Реабілітаційні послуги надають таким людям як у відділенні денного стаціонару в селищі, так і в стаціонарному відділенні цього центру в с. Джурові, де теж побували гості з Івано-Франківська в супроводі голів районної ради – Івана Угрина та райдержадміністрації – Богдана Свіщовського. Спеціалісти цього закладу під керівництвом Лілії Лавриненко працюють з дітьми й дорослими, які мають ураження опорно-рухового апарату, психічні захворювання та розумову відсталість, комплексні вади, для засвоєння ними знань, умінь, навичок, досягнення їхньої максимальної незалежності, розвитку їхніх фізичних, розумових, соціальних, професійних здібностей з метою максимальної реалізації особистого потенціалу.