Чого очікують українці від сезонної роботи за кордоном


Проведено дослідження настроїв та уподобань українців, які їздять на сезонну роботу за кордон.

Майже дві третини опитаних заявили, що змушені працювати закордоном через низькі зарплати на батьківщині. Серед країн, куди найчастіше виїжджають українці, лідирують:

  • Польща
  • Росія
  • Чехія

Відзначається, що 60% респондентів вже працювали раніше в Польщі, причому більшість з них – на будівництві або виробництві.

Бажання і реальність

Трохи менше 80% опитаних розраховують отримувати в місяць понад $ 1000, а 10% - більше $2000. Цікаво, що реальні зарплати українських заробітчан помітно нижчі.

Відтак, більше $1000 заробляли близько третини респондентів. Трохи менше 32% отримували в межах $700-1000, ще 18% - від $500 до $700. Прикметно, що на ринку праці існує досить багато вакансій з бажаним для більшості українців рівнем зарплат. Переконатися в цьому можна на сайті https://razem.work , який присвячений пошуку роботи в Польщі. Тут можна впорядкувати всі доступні пропозиції за рівнем заробітку, сферою діяльності, наявністю житла, харчування та іншими параметрами.

Доступні сезонні вакансії

Більшість сезонну роботу закордоном насамперед сприймають як збір врожаю - ягід, овочів, фруктів. Таких пропозицій дійсно чимало, проте вистачає і вакансій з абсолютно інших сфер.

Наприклад, на сторінці https://razem.work/vacancy/sezonnaya-rabota-za-granicej роботодавці шукають зварників, будівельників, садівників, працівників в ресторани. Досить багато пропозицій щодо упаковки продукції, роботи на складах.

Скільки можна заробити

Важливими чинниками при визначенні рівня зарплати є:

  • Наявність кваліфікації
  • Знання мови
  • Досвід роботи

Знайти роботу зовсім без досвіду і навіть без знання мови досить просто. Але і рівень оплати в цьому випадку відносно невисокий. Втім, різноробочий на будівництві або працівник м'ясокомбінату цілком може заробити понад $1000 і без досвіду.

У більш привілейованому становищі - досвідчені і кваліфіковані зварювальники, будівельники, водії, монтажники, ремонтники, електрики, фахівці виробничої сфери. Хороший кухар теж може заробити близько $1500.