Чому в старому Станиславові ненавиділи торгових агентів


На зламі ХІХ і ХХ ст. галицькими містами мандрували торгові агенти, які намагалися збути різноманітні товари.

Вони були дуже настирливими і нерідко обманювали своїх клієнтів, тож мешканці Станиславова ставилися до них зневажливо й називали «сараною», пише Західний кур'єр.

«Регулярно, приблизно раз у квартал, на наше місто нападає певний вид сарани, – писав станиславівський кореспондент «Кур’єра Львівського». – Її повно всюди – вона зупиняє перехожих на вулицях, докучає терплячим п’яничкам у громадських закладах, вночі снує по рестораціях і кав’ярнях, де розважається «пристойна публіка».

Цей вид сарани ще ніде не описаний, але відрізнити її від інших видів усе-таки можна. Торговий агент чи «райзендер» зазвичай елегантно вбраний і має величезну торбу, з якою ніколи не розлучається.

«Райзендер» вирізняється особливою витривалістю. Викинутий за двері порядним купцем, він повертається знову, хоч би й через вікно, і не вступається аж до тих пір, поки купець хоч щось у нього не придбає.

Торговий агент – це істота без певного місця проживання, тому важко визначити, в яких кліматичних умовах він почувається найкраще. Але наскільки вдається зрозуміти, він найчастіше відвідує ті краї, де багато неосвічених і наївних людей, які охоче купують за великі гроші підроблене вино, погану каву та інші негодящі товари. Чого ж тоді дивуватися, що «райзендерів» так багато в Галичині?»