Чорний Черемош і "Білий слон": чим дивує туристів Верховина


Якщо ви вважаєте Карпати своїм другим домом, не раз були в популярних Буковелі або Яремчі і думаєте, що знаєте про українські гори все, то рекомендуємо вам звернути увагу на менш «заїжджений» тутешній туристичний напрям – Верховину.

УНІАН.Туризм розповість вам, як не занудьгувати в одному з найбільш високогірних селищ Карпат. 

Жителі Верховини гордо іменують свій невелике селище столицею Гуцульщини і люблять цитувати Івана Франка, який писав: «Ось Жаб'є, Гуцульська столиця». Саме так раніше називалася Верховина. Дійсно, коли приїжджаєш сюди, відчувається, що тут досі ще зберігся автентичний гуцульський дух. Великих готелів тут не так багато, а приймають туристів в основному так звані «зелені садиби» - будинки, які здають місцеві. Це, безумовно, допомагає краще перейнятися атмосферою і відчути, як живуть нащадки гуцулів.

Та й як не закохатися в цей край, коли гори тут вкриті густими лісами, під небом розкинулися квітучі полонини, а гірські річки невпинно несуть свої прохолодні бурхливі води?

Якщо коротко, Верховина дійсно варта того, щоб її відвідати, – особливо якщо ви налаштовані в першу чергу відпочити душею і тілом, яомога далі від благ цивілізації і метушні. Кілька днів, проведені в режимі «підйом – неспішний похід на височини, які оточують Верховину з усіх боків – відпочинок на березі річки Чорний Черемош – затишний вечір з книгою під чашку чаю з лісових трав», здатні відмінно перезавантажити вас після важкого робочого року. Ну а якщо вас надовго не вистачає на подібний відпочинок і тягне на пошуки пригод, УНІАН.Туризм розповість вам про найкращі локації для активних туристів та ідеї для тих, хто хоче культурно збагатитися.

Говерла – найвища вершина Карпат

Краєвид з підніжжя Говерли / Фото: Аліна Вірстюк

Краєвид з підніжжя Говерли / Фото: Аліна Вірстюк

Верховина – одна з найбільш зручних точок відправлення для підйому на головну вершину України – Говерлу, висота якої становить 2061 метр. Спочатку вам потрібно буде під'їхати на авто від Верховини до контрольно-пропускного пункту. Він розташований на висоті 950 метрів над рівнем моря. Саме звідси почнеться сходження. І відразу варто врахувати: сходження на Говерлу – це зовсім не розважальна прогулянка, адже підйом на таку висоту вимагає чималих зусиль, одяг і взуття мають бути відповідними. За можливості варто взяти з собою трекінгові палиці.

Підйом на гору хоч і складний, але з приголомшливими краєвидами / Фото: Аліна Вірстюк

Підйом на гору хоч і складний, але з приголомшливими краєвидами / Фото: Аліна Вірстюк

Перед сходженням потрібно буде вибрати один з двох маршрутів: або більш пологий і довгий, або більш крутий і короткий. Підйом синім маршрутом, більш крутим у людини без особливої підготовки, але і без проблем зі здоров'ям, займе приблизно 2 години. Якщо підніматися з туристичною групою, піде 3-4 години з урахуванням привалів і відпочинку для менш витривалих учасників групи. Зелений маршрут проходить більш пологим схилом і по часу займає від 2,5 годин.

До речі, на схилах Говерли бере свій початок річка Прут, що утворює найбільший в Карпатах водоспад Гук, заввишки 84 метри. Дно Прута нерівне, кам'янисте, а протягом швидке, тому на самій річці та її притоках дуже багато мальовничих порогів і водоспадів. Фото: Аліна Вірстюк

Частина «крутого» маршруту пролягає саме вздовж цієї річки, тому вибравши його, можна в якості бонусу отримати неймовірні краєвиди. Правда, маршрут досить складний, так що, якщо ви не самий досвідчений турист, має сенс вибрати більш пологий спуск.

Тим не менш, Говерла варта того, щоб пройти весь цей нелегкий шлях. Адже з її вершини відкривається чудовий вид на Чорногірський хребет. В ясну погоду звідси навіть можна побачити Івано-Франківськ і Коломию. Втім, якщо погода у день вашого походу буде туманною – нічого, що знаходиться далі відстані витягнутої руки, ви не побачите. Саме тому слід дуже ретельно вивчити прогноз погоди перед походом. Однак і це не завжди на сто відсотків гарантує вам прекрасні види, адже, як відомо, погода в горах дуже мінлива, а на вершині може бути сильний туман, навіть якщо на схилах гори яскраво світить сонце.

Вершина Говерли при підйомі в туманну погоду / Фото: Аліна Вірстюк

Вершина Говерли при підйомі в туманну погоду / Фото: Аліна Вірстюк

До речі, схили гори мають величезне значення, адже з 700 видів рослин, які ростуть тут, 43 занесені в Червону книгу. Саме тому під час підйому на гору діють особливі правила: не можна розводити багаття, смітити, ставити намети, рибалити і навіть збирати квіти, ягоди і гриби.

Гора Піп Іван Чорногірський і обсерваторія «Білий слон»

Ще один цікавий маршрут у Верховині – підйом на гору Піп Іван. Її висота трохи менше, ніж висота Говерли – 2022 метра над рівнем моря. Гора Піп-Іван ще цікава тим, що сходити на неї можна кількома шляхами. Один з них коротший, другий – довший, третій – складніший, але всі вони по-своєму цікаві, і на кожному з них ви, без сумніву, пройдете безліч цікавих місць: схилів, квіткових полян, ягідних чагарників і величезних валунів.

Взимку обсерваторія покривається снігом і стає повністю білої / фото: ТРК

Взимку обсерваторія покривається снігом і стає повністю білої / фото: ТРК "Вежа"

При цьому Піп Іван – дуже популярне місце серед туристів. Основні стежки до вершини добре протоптані, є розмітка і покажчики, тому, незважаючи на всю складність підйому, бувалий турист зможе цілком обійтися тут і без гіда.

Мандрівників гора приваблює не тільки екстримом, але і занедбаної польської астрономічною обсерваторією, що розташувалася майже на самій вершині. Будівля отримала назву «Білий Слон», тому що взимку з усіх боків покривається снігом і льодом. Здалеку вона нагадує силует великої тварини.

Верховина - один з найбільш високорозташованих населених пунктів України

Річка Чорний Черемош в Верховині /  © Марина Григоренко 

І хоча найбільш ефектний вигляд обсерваторія має, коли вона заметена снігом, влітку її загадковий і таємничий вигляд становить собою не менш цікаве видовище.

Річка Чорний Черемош і сплави на човнах

Для найбільш затятих шанувальників екстриму кращою розвагою у Верховині стане рафтинг, тобто сплав порогами бурхливої річки на надувних човнах, катамаранах чи рафтах. Сплавлятися можна як поодинці, так і цілими групами. Особливих навичок або вмінь для рафтингу не потрібно - все, що потрібно знати, інструктори навчать.

Особливих навичок або вмінь для рафтингу не потрібно / YouTube

Особливих навичок або вмінь для рафтингу не потрібно / YouTube

Майданчиком для сплавів у Верховині став Чорний Черемош – досить вузька і дрібна гірська річка. Тим не менш, вона має досить могутні пороги, тому сплавлятися новачкам тут може виявитися непросто.

Кращий час для рафтингу на Чорному Черемоші - весна, коли в горах тануть сніги і річки стають повноводними. Тим не менш, сезон сплавів може тривати до жовтня. Близько Верховини розташовано кілька рафтинг таборів, більшість з яких пропонують багатоденну програму сплавів – відмінний варіант, наприклад, для травневих свят.

Вартість сплаву буде відрізнятися в залежності від протяжності маршруту. Так, за відстань 5,8 км з вас візьмуть всього 400 грн, 500 грн. - за 9 км і 600 грн за 13км.

Хата-музей кінофільму "Тіні забутих предків"

Коли ж ви, нарешті, втомитеся від тривалих прогулянок по горах, рекомендуємо відправитися на екскурсію в хату-музей кінофільму «Тіні забутих предків».

Це невеликий, але дуже колоритний музей, присвячений культовому фільму і його режисерові Сергію Параджанову. Тут варто взяти екскурсовода, який розповість вам все про історію створення фільму.

Також в цьому музеї можна сфотографуватися в гуцульських костюмах (окрему плату за це не вимагають) і купити місцевий сир. Від центру Верховини до музею можна дійти пішки, попутно милуючись мальовничими краєвидами.

Музей гуцульського побуту, етнографії та музичних інструментів Романа Кумлика

Цей приватний музей був організований гуцульським музикантом-віртуозом Романом Кумликом у власному будинку на початку 2000-х років, і вже після його смерті справу продовжили його діти. Матеріали для музею збирали близько 30 років - предмети побуту, старовинний гуцульський одяг, знаряддя праці, грошові знаки різних часів та багато іншого, що дає уявлення про життя гуцулів.

Матеріали для музею збирали близько 30 років / фото: Марина Григоренко

Матеріали для музею збирали близько 30 років / фото: Марина Григоренко

Предметом же особливої гордості господарів є колекція музичних інструментів, адже і сам Кумлик за життя був неймовірно талановитим музикантом, будучи засновником народного ансамблю «Черемош». Кумлик грав аж на 35 музичних інструментах – від класичних до народних. Деякі моделі він створив самостійно.

Кумлик грав аж на 35 музичних інструментах / фото: Марина Григоренко

Кумлик грав аж на 35 музичних інструментах / фото: Марина Григоренко

Дочка Кумлика нині проводить для туристів екскурсії будинком, доповнюючи експонати цікавими історіями та показами архівних відеоматеріалів.

Незважаючи на те, що Карпати з кожним роком стають все популярнішими серед туристів, тут завжди можна знайти цікаві маршрути і загадкові стежини, ще не стоптані туристами. Тому давайте разом акуратно і дбайливо розкривати всі таємниці українських гір!