Чи довіряють франківці владі і за кого збираються голосувати на виборах


Більшість франківців довіряють міському голові і готові проголосувати за нього на виборах знову.

Такі результати опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» протягом  16-24 листопада 2019 року серед жителів Івано-Франківська. 

Зокрема за словами представника "Рейтингу" Олексія Антиповича, 76% опитаних вважають напрям руху справ у місті правильним. Протилежної думки – лише 14%, вагалися з оцінками – 10%.

"Абсолютна більшість містян задоволена діяльністю міського голови Івано-Франківська Руслан Марцінківа (91%). Діяльністю міської ради задоволені 67%, не задоволені – 16%, не змогли оцінити її роботу – 17%. Окрім того, 74% опитаних вважають, що міський голова виконав свої передвиборчі обіцянки і лише 9% – протилежної думки", - каже соціолог.

Варто також зауважити, що згідно з результатами опитування, 76% респондентів сказали, що пішли б на вибори мера та міської ради, якби вони відбувалися найближчим часом.

"Лідером серед політичних сил на виборах до муніципалітету  є партія "Свобода". За неї готові віддати свої голоси майже половина тих, хто визначився і має намір взяти участі у голосуванні. 21% – проголосували б за партію «Слуга народу». 8% – за партію «Європейська солідарність», 6,8% – за партію «Голос», 5,2% – за партію «Батьківщина». Рейтинг інших політичних сил – менше 2%. Втім, хочу зауважити, що кожен п’ятий ще не визначився зі свої вибором", - пояснює Антипович.

Що ж стосується виборів міського голови, то беззаперечним лідером електоральних вподобань є діючий мер Руслан Марцінків. Проголосувати за нього готові 83,3% тих, хто визначився і має намір взяти участь у виборах. За його опонента на минулих виборах Олександра Шевченка віддали б свої голоси 3,9% респондентів, а за молодого депутата міської ради Віталія Мерінова – 2,3%. Рейтинг інших кандидатів – менше 2%. Тих, хто не визначився із вибором, – 6-7%.

"Можу сказати, що в міського голови дуже високий рейтинг довіри серед виборців. І навіть, якщо через рік цей рівень знизиться максимум на 10%, то все одно в опонентів немає шансів", - переконаний соціолог.

Стосовно оцінок стану справ у країні думки містян швидше песимістичні: лише 29% вважають напрям руху країни правильним, 51% – неправильним, 21% – вагалися з відповіддю. В національному масштабі лідером у рейтингу довіри є президент Володимир Зеленський - йому довіряють 40%, не довіряють – 47% франківців. На другому місці Святослав Вакарчук, якому довірять – 30%, не довіряють – 53%.. закриває трійку лідерів Петро Порошенко з рівнем довіри – 19%, і не довіри – 69%. Варто зауважити ,що президенту довіряють в основному молодші респонденти, іншим політикам – старші.

Водночас роботою Парламенту задоволені лише 23% опитаних, а не задоволені – 56%, не змогли оцінити – 21%. Діяльністю Прем’єр-міністра О.Гончарука задоволені 22%, не задоволені – 45%, не змогли оцінити – 34%.