Чи лікують бджоли? Пояснює Супрун


Мертві бджоли не гудуть, а живі — гудуть, кусають, але не лікують.

"Якщо вас вкусила бджола — не варто перейматися, адже бджолина отрута сприяє оздоровленню всього організму та має велику користь для здоров’я. Таку фразу ви могли б почути від апітерапевтів, людей, які застосовують продукти бджільництва для лікування різних хвороб. Але не від нас", — пише на своїй офіційній сторінці на Facebook в.о. міністра з охорони здоров'я Уляна Супрун. 

Очільниця МОЗ пояснює, чому цей метод альтернативної медицини не працює.Телебачення Торонто в одному зі своїх  сюжетів іронічно розповідали про апітерапію.

Що таке апітерапія

Апітерапія — альтернативний метод медицини, в якому для профілактики та лікування хвороб використовуються бджолині продукти, — мед, пилок, прополіс, маточне молочко, віск та бджолина отрута.

Ці продукти можуть застосовувати місцево, вживати перорально чи вводити безпосередньо у кров.

На сайті Американської асоціації апітерапевтів вказано, що цей метод використовують для лікування розсіяного склерозу, ревматоїдного артриту, різних інфекцій, запалення суглобів, опіків, для загоєння ран, зменшення болю та ще низки проблем. Серед усього й для лікування ракових пухлин, як доброякісних, так і злоякісних(!)

Проте жодного посилання на дослідження, яке б могло підтвердити цілющі властивості цих продуктів, не має. 

Є низка статей про користь щодо використання продуктів бджільництва — для загоєння ран, прополісу для полоскання ротової порожнини, чи використання отрути бджіл для зменшення набряку та болю у людей з ревматоїдним артритом.

Більшість цих досліджень — низької якості: самі автори зазначають потребу в проведенні додаткових досліджень, перед тим як робити якісь ґрунтовні висновки.

Одним з поширених методів апітерапії є лікування бджолиною отрутою (Bee Venom Therapy).

В такому випадку використовують укуси живих бджіл у спеціальних точках тіла або ж ін’єкцію, виготовлену з отрути бджоли. Щоб зменшити біль до місця укусу прикладають лід.

Прихильники цього способу вказують, що він ефективний у лікуванні ревматоїдного артриту, псоріазу, розсіяного склерозу та різних видів болю.

Натомість дослідження вказують на недостатню кількість даних, щоб стверджувати не лише про ефективність, а й безпечність цього методу.

А от систематичний огляд про лікування бджолиною отрутою застерігає щодо високого ризику побічних ефектів. 

Особливу увагу варто звернути на "лікування" бджолиною отрутою розсіяного склерозу.

На вищезгаданому сайті Американської Асоціації апітерапевтів опубліковані історії людей, що мали цю хворобу та відчули переваги бджолиної отрути на собі.

Але згадки про наукові роботи та можливі побічні ефекти знову відсутні.

Проте такі дослідження існують і вказують, що ефективність такої терапії низька.

Водночас через малу вибірку не можна робити висновків щодо дієвості та безпечності застосування бджолиної отрути для лікування розсіяного склерозу.

Сон з бджолами

Ще один інноваційний метод лікування за допомогою бджіл.

Людям пропонують провести кілька годин або навіть заночувати у спеціально обладнаному будиночку, де вони можуть полежати на ліжку, під яким знаходяться вулики з бджолами.

Інноваційний цей метод тому, що його майже не використовують ніде у світі, крім України.

 

Відповідно й жодних наукових підтверджень його ефективності не існує.

Скоріш за все таке "лікування" не принесе якоїсь особливої шкоди для організму, але й обіцяної користі також.

Засновники цього способу, м’яко кажучи, перебільшують його оздоровчі ефекти, хоча й обіцяють зцілення всього організму, починаючи від нормалізації кров'яного тиску та завершуючи зниженням ймовірності туберкульозу. 

І все це завдяки гудінню бджіл та їхньому цілющому біополю.

Чи корисні продукти бджільництва

Бджолині продукти можуть бути корисні, але за кількох умов.

По-перше, важливо бути впевненим, що людина не має алергії на такі продукти.

По-друге, варто зважати на потенційні ризики від їхнього використання.

Додати мед до чаю виглядає значно безпечнішим, ніж цілеспрямовано жалитися отрутою бджіл чи використовувати бджолині продукти або їхнє гудіння для лікування серйозних хвороб.

Коли йдеться про альтернативні методи лікування, вкрай важливо мислити критично та бути дуже обережним.

Найчастіше такі методи не мають доведеної ефективності, недостатньо вивчені та пропонуються людьми, що не мають медичної освіти чи належного досвіду.