Чи можна вагітній жінці пити алкоголь і як це позначається на дитині: пояснюють гінекологи


Багато жінок вважають "маленькі" дози алкогольних напоїв не шкідливими, особливо під час останнього триместру вагітності.

Це показує опитування у фокус-групах, проведене Всесвітньою організацією охорони здоров’я, пише УП.Життя.

Але безпечної дози алкоголю під час вагітності не існує!

Печінка плоду формується протягом усієї вагітності, і дитина в утробі ще не здатна вивести алкоголь зі свого організму.

Нервова система закладається у перші два місяці, але формується протягом усієї вагітності: алкоголь може зашкодити їй і призвести до проблем із навчанням, запам'ятовуванням та поведінкою дитини.

Алкоголь у першому триместрі може вплинути на розвиток клітин серця, і протягом усієї вагітності підвищує ризик появи судинних мальформацій і дефектів міжпередсердної перегородки.

Тому в Україні почали освітню кампанію "Не_винна вагітність" в рамках проекту МОЗ та ВООЗ.

Їй дав старт арт-перформанс українських гінекологів. Дев’ять лікарів нагадують: будь-яка доза алкоголю, спожита вагітною жінкою, створює ризик для здоров’я дитини.

Гінекологи представили різні системи організму дитини, на формування яких впливає алкоголь, вжитий матір’ю. А художниця Євгенія Гайдамака метафорично зобразила їх на медичних костюмах лікарів.

 Лікарі-гінекологи на перформансі "Не_ винна вагітність"

За даними ВООЗ, Україна має один з найвищих у світі рівнів поширення фетального алкогольного синдрому – його характеризують відхилення у психофізіологічному розвитку дитини – 50 випадків на 10 000 людей.

За даними дослідження 2012 року, 25-35% жінок вживали алкоголь під час вагітності.

– Серед усього світу в Європі найбільше поширені порушення фетального алкогольного спектру (FASD) – стани новонароджених, що є наслідками вживання алкоголю матір’ю під час вагітності.

Як тільки дитина зазнала впливу алкоголю протягом вагітності, цей вплив вже не можна скасувати, і він лишається із людиною на все життя, – зауважив д-р Ярно Хабіхт, керівник Представництва Всесвітньої організації охорони здоров`я в Україні.

– Коли говоримо про вагітну жінку, то шкода від вживання алкоголю тут може бути не помітною одразу, але проявитися через багато років проблемами зі здоров’ям у дитини, – каже гендиректор Центру громадського здоров’я МОЗ Володимир Курпіта.