Чи поспішають франківці оформити паспорти за старими цінами


З 1 липня подорожчають адміністративні послуги при оформленні паспорта громадянина України (ID-картки) та паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Нові суми адміністративного збору складатимуть:

  • при оформленні ID-картки (до 20 робочих днів) – 345 гривень (126 гривень вартість адмінпослуги та 219 гривень вартість бланка), раніше 279 гривень;
  • при оформленні ID-картки (до 10 робочих днів) – 471 гривень (252 + 219), раніше 366 гривень;
  • при оформленні закордонного паспорта (до 20 робочих днів) – 682 гривень (352 + 330), раніше 557,32 гривень;
  • при оформленні закордонного паспорта (до 7 робочих днів та до 3 робочих днів у разі наявності підстав) – 1034 грн (704 + 330), раніше 810,32 гривень.

Кореспондентка Бліц-Інфо дізналася, чи поспішають франківці «застрибнути в останній вагон» і оформити паспорт за старими цінами.

В центрі надання адміністративних послуг, як завжди багатолюдно, втім більшість франківців прийшли сюди щоб проголосувати за проекти Бюджету участі. За словами директора ЦНАПу Богдана Пителя, ажіотажу і черг за паспортами через анонсоване подорожчання немає.

«Громадяни активно звертаються до нас за паспортами, втім ажіотажу немає. Запис ведеться на оформлення закордонних паспортів на травень, червень і липень. Люди реєструються на вільні дати. Втім, є й такі франківці, які хочуть саме на липень записатися, бо їм так зручніше. Зараз на сайті електронна система відкрита для реєстрації на червень, а в приміщенні ЦНАПу на червень-липень. Загалом кількість бажаючих отримати паспорт збільшилась не суттєво», - запевняє очільник ЦНАПу.

Такий «спокій», вважає Богдан Питель, пов’язаний з тим, що подорожчання не дуже суттєве. Окрім того відкрились територіальні підрозділи в мікрорайонах, куди франківці можуть звернутись і отримати послуги без черг.

«Ми ліквідували всі черги, які колись були поза межами ЦНАПу. Зареєструватися і отримати талон можна тільки в приміщенні ЦНАПу, або в електронній системі. Ми знаємо, що за день в середньому можемо прийняти 60-70 людей на оформлення біометричних документів, тож плануємо кількість талонів. На українські паспорти також черг немає. Намагаємося обслуговувати людей в день звернення, щоб можна було відразу прийти і оформити документи», - пояснює Питель.