Чи задоволені прикарпатці діяльністю влади? Дослідження


На замовлення обласної ради в рамках Програми розвитку місцевого самоврядування в Івано-Франківській області було проведено соціологічне дослідження на тему “Стан та розвиток місцевого самоврядування на Прикарпатті”.

У період з 21 листопада по 10 грудня 2019 року дослідницько-консультаційна агенція “Galсоц” провела вибіркове репрезентативне опитування мешканців області віком від 18 років і старші. Про це пише пресслужба Івано-Франківської обласної ради.

Результати досліджень показали, що існуючою суспільно-політичною та соціально-економічною ситуацією в області повністю задоволені лише 8,4% респондентів, частково задоволені – 30,7%, не влаштовує існуюча ситуація 49,3% опитаних. Порівняно з результатами соціологічного дослідження, проведеного у 2018 році, кількість респондентів, незадоволених існуючою ситуацією зменшилася – з 60,2% до 49,3%.

В оцінці діяльності владних інституцій респонденти найбільшою мірою задоволені діяльністю Президента Президента України – 45,1%. Щодо інших вищих органів державної влади, то діяльністю Верховної Ради України та Кабміну задоволені 29,3% та 27,0% опитаних.

Водночас, діяльність Івано-Франківської обласної ради загалом позитивно оцінює 40,5% опитаних. Відзначимо, що минулого року цей показник склав 23,7%.

Відповіді респондентів на запитання щодо підтримки дій Президента України у напрямку врегулювання ситуації на сході країни шляхом імплементації так званої формули Штайнмаєра свідчить передусім на відсутність у суспільстві єдиної позиції й чіткого розуміння сутності процесів через брак компетентного дискурсу.

Натомість абсолютна більшість опитаних мешканців області – 69,8% – не підтримує скасування мораторію на продаж сільськогосподарських земель в Україні. Ще 7,9% – вагається. Позитивно оцінюють таку ініціативу лише 22,3% респондентів. В той же час 85,4% усіх опитаних – категорично проти наданню іноземцям дозволу на купівлю земель сільськогосподарського призначення.

В оцінці процесу об’єднання місцевих громад підтримує децентралізацію 47,6%, не підтримує через відсутність практичних змін – 35,7%, 9,8% – вагається в оцінці практичних змін, ще 7,0% – взагалі байдуже. Разом з цим, анонсовану ідею ліквідації районів й зосередження повноважень колишніх районних органів влади в ОТГ не підтримує з різних причин 45,1% опитаних, в цілому схвально до такої ініціативи відносяться 31,3% респондентів.

Трохи більше половини опитаних мешканців області (50,9%) не підтримують ймовірну ліквідацію районів й утворення на їх місці трьох з центрами в Івано-Франківську, Калуші та Коломиї. Підтримує такі ініціативи 20,5% з респондентів. При цьому, 46,0% всіх опитаних вважають, що навіть якщо таке утворення відбудеться, ліквідовувати районні ради все ж не слід.

В разі передачі повноважень адміністрацій виконавчим комітетам органів місцевого самоврядування, на переконання опитаних, голова відповідного виконавчого комітету обласної ради мав би обиратися усією громадою на прямих виборах. У цьому переконані 67,1% респондентів, 19,5% вважає, що очільника мали б обирати депутати відповідної ради.

В той же час першочергового вирішення місцевими органами влади потребують: зниження рівня безробіття – 56,1%, стримування рівня зростання цін, інфляції – 52,0%, ремонт автодоріг – 47,3%. Додамо, що такі ж першочергові завдання називали прикарпатці і минулого року.

Із результатами дослідження можна ознайомитися тут: Стан та розвиток місцевого самоврядування на Прикарпатті