Чим Говерла приваблює тисячі туристів


В Карпатах гори підпирають небо, а краєвиди просто вражають. Але відчути себе вище хмар можна тільки на Говерлі – найвищий точці України, яка сягає 2061 метра над рівнем моря.

Маршрут на Говерлу починається у присілку Завоєля зі спортивної бази "Заросляк". Дістатися до неї можна від села Ворохта, що на Франківщині, пише 24 канал

Із турбази "Заросляк" є два маршрути на гору – синій і зелено-білий. Довжина першого три кілометри, але він стрімкіший. Зелено-білий маршрут займає 3,6 кілометра, але цей шлях трохи пологіший. Якщо оберете другий варіант, то за дві з половиною години ви маєте бути на вершині.

До речі, дорогою є чим поживитися. Малина і чорниця всюди.

Частина шляху на Говерлу вкрита величезною кількістю зелених мохів, височезними смереками і старезними кореняками, помереженими гірськими потічками.

Далі треба вийти на кам'яну стежку, яка приведе вас на Говерляну – малу Говерлу, яка є першим поважним "горбком" на найвищій точці України. Звідти на вершину веде єдина доріжка.

Але обережно – від гірської краси може запаморичитись голова.

Також на вас чекають не тільки неймовірні пейзажі, але й круті підйоми, де здиратися вгору вже треба не просто ногами, а й руками.

І ось ви на Говерлі. Куди б ви не подивилися, всюди синіють різними барвами гори, уся Україна в цю мить внизу, навіть хмари і ті нижче.

З одного боку Говерли видно весь Чорногірський хребет – гори Брескул, Пожижевська, Данціж, Туркул, Шпиці, Ребара. І так аж до Піп Івана. Тут є шість гір-двотисячників. А навпроти розташувалися румунські гори Мармароси.

Щоправда людей тут, як в Києві на Хрещатику: хто фотографується, хто долає останні метри до мети, хто співає.

Та зусилля, прикладені для того, щоб піднятися на Говерлу, того варті. Те, що ви побачите після складного шляху, – фантастично.