Чим корисне матусине молоко розповідають прикарпатські лікарі


В Україні триває Всеукраїнський тиждень підтримки грудного вигодовування “Годування грудьми — основа життя”. Здавалося б, це природній процес, про який ми знаємо все, і підтримувати тут нічого. Але насправді стереотипів — дуже багато.

Чи варто годувати дітей грудьми, коли є багато молочних сумішей? Коли матері слід звертатись за професійною допомогою? І чи можна годувати дитину в громадських місцях.  Ми з’ясовували це разом із завідувачем поліклінічно-консультативного відділення дитячої лікарні Калуської ЦРЛ Марією Кадобнянською, консультантом із грудного вигодовування Оленою Бараненко та нашими читачами, пише Кalushnews.city.

Чим корисне мамине молоко?

Материнське молоко — це найкраща їжа для дитини. Молоко від корови чи від кози, молочні суміші, різноманітні чаї і кашки значно поступаються за своєю цінністю материнському молоку. А ще навіть можуть шкодити дитині, викликавши безліч хвороб — кишкові розлади, алергічні реакції тощо.

Педіатр Марія Кадобнянська розповідає:

— Дитячий організм краще засвоює саме мамине молоко. Воно захищає від різноманітних інфекцій, сприяє становленню імунітету у новонароджених та формуванню мікрофлори кишечника.

Під час годування грудьми між матір’ю та дитиною встановлюється особлива близькість, яка зберігається на довгі роки, а то й на усе життя. За даними Американської академії педіатрії, діти, які перебувають на грудному вигодовуванню, легше контактують з людьми, мають вищий індекс інтелектуального розвитку. Тобто у житті їм набагато легше.

Коли потрібен консультант?

Жінка, яка вперше стає матір’ю, зазвичай, дуже розгублена. Вона не знає, як правильно годувати, чи вистачає дитині молока, що робити, коли молоко починає зникати чи якщо матуся планує швидко повернутися на роботу? На жаль, не завжди в пологовому будинку чи сімейний лікар дають правильні поради.

Але допомогу завжди можна отримати. Виявляється, цим займаються консультанти із грудного вигодовування. Зазвичай, це жінки, які мають власний позитивний досвід грудного вигодовування. Вони пройшли спеціальне навчання, склали екзамен та отримали сертифікат. Консультанти вивчають фізіологію лактації, психологію, рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я. А ще — вирішують кожну проблему з життя індивідуально.

Консультант допомагає налагодити грудне вигодовування, ділиться таємницями, може заспокоїти не лише маму, але й малюка — без “дурачка”. В жодному разі — не нав’язує свою думку, нічого не змушує, не призначає  медикаменти. А якщо потрібно, порадить фахівця-медика.

У Калуші теж є такий консультант із грудного вигодовування. Це — Олена Бараненко.

Олена Бараненко з дітьми

Вона — не тільки багатодітна мама, але й отримала сертифікат “Молочних рік”. Тож має право допомагати іншим матерям налагоджувати лактацію. Чим її поради відрізняються від порад мами-бабусі-сусідки:

— Я теж мама, — каже Олена. — І я мала раніше лише власний досвід. Тому адекватно оцінюю різницю у знаннях між мною-мамою і мною-консультантом. Мами, які вигодували своїх дітей, — чудова підтримка і допомога, гарне коло спілкування. Але їх не вчили вирішувати чужі проблеми, вони не стикалися з чужим досвідом.

Тим більше, що не всі мами-бабусі-сусідки взагалі мають позитивний досвід грудного вигодовування. При цьому вони так завзято передають молодій мамі всі ті "знання", якими в свій час настановляли їх, не усвідомлюючи, що роблять ведмежу послугу.

Абсолютно відверто кажу, що в моєму колі спілкування є лише дві (тільки дві, не жартую) бабусі, які свого часу (у 70х- 80х) спромоглися вигодувати своїх дітей більше року. Таких я ставлю у приклад і прошу підтримати своїх дочок.

Усі інші годували не довше, ніж три місяці. Це саме той переломний момент, коли закладена природою роль гормонів втрачає силу, а правильної організації процесу грудного вигодовування немає.

Тому усіх бажаючих поділитись власним негативним досвідом треба одразу ввічливо, але впевнено зупиняти. 

Олена Бараненко розповіла, чому вирішила стати дипломованим консультантом із грудного вигодовування

:— Коли я побачила оголошення про набір консультантів в он-лайн-школу грудного вигодовування, я якраз годувала свого третього чотиримісячного малюка. Навколо було надто багато мам, які з перших днів перейшли на штучне вигодовування і навіть гордилися цим. На той час моя подруга мала стати мамою вперше, у неї було багато запитань. Не на всі я могла дати відповідь.

Єдиною умовою для прийняття на курс для консультантів, був досвід жінки у вигодовуванні своєї дитини не менше одного року. В Олени він був. Вона успішно годувала грудним молоком двох старших дітей.

Олена Бараненко як сертифікований спеціаліст тепер дає поради матусям як правильно годувати діток мвтусям не лише Калуша. Звертаються до неї і  матері.

Нашим читачам Олена пояснила, чим відрізняється консультант від порадниці:
☝Консультанти не діляться власним досвідом. Вони опираютьсяу роботі на рекомендації Міністерсва охорони здоров’я та Всесвітньої організації охорони здоров’я.

☝Консультанти не радять і не призначають жодних ліків (зокрема й  народних). При необхідності  направляють до лікаря-спеціаліста.

☝ Консультанти не говорять: "Я так робила і мені допомогло", вони дають рекомендації, оцінюючи кожен унікальний випадок зокрема і добре знаючи, якими різними можуть бути навіть дві лактації однієї і тої самої жінки.

☝Консультанти не залишають клієнтів зі словами: "Ну, не знаю, може, не мучся і купи суміш", а до останнього готові боротись за ваше грудне вигодовування.

☝ Консультанти — це не лише спеціалісти пз грудного вигодовування. Вони завжди трішки психологи і трішки знавці правових нормативів, пов'язаних з грудним вигодовуванням.

☝Консультанти — це не лише група підтримки, це і група порятунку, коли група підтримки розбіглась. 

Лікар Марія Кадобнянська пояснює, чому дитину слід годувати грудьми

  • Грудне вигодовування позитивно впливає на післяпологове відновлення жінки. Воно дає їй відчуття душевного спокою, знижує ризик кровотечі і анемії, дозволяє швидше повернути нормальну фігуру, сприяє профілактиці розвитку мастопатій, онкологічних захворювань, остеопорозу.
  • Грудне вигодовування заощаджує сімейний бюджет. І річ не тільки в тому, що молочні суміші — дорогі. Діти, яких годують грудьми, менше хворіють.
  • Годувати грудьми дуже зручно: їжа завжди “готова”, вона свіжа, тепла, стерильна. Грудне молоко є у всіх непередбачених ситуаціях.
  • Грудне вигодовування дарує жінці ні з чим незрівнянну радість материнства.

Годування в громадських місцях — за чи проти?

Тема грудного вигодовування — не тільки інтимна, між матір’ю та дитиною. Адже жінка веде активний спосіб життя, вона відвідує громадські місця, а усамітнитися з малюком не завжди є можливість.

Ми провели серед наших читачів опитування: “Як ви ставитеся до грудного годування в громадських місцях?”  Більшість, а це — 80 відсотків, висловилися за годування діток у громадських місцях. 20 відсотків — проти.