Чим може запам’ятатися 2018-й рік іванофранківцям


2018 рік міська влада оголосила роком розвитку комунального громадського транспорту. Якщо міському голові вдасться реалізувати все заплановане, потіснити з маршрутів приватних перевізників з їхніми «маршрутками», а натомість надати пасажирам новий, сучасний та комфортний транспорт, то наступний термін на цій посаді йому майже гарантований, – вважають чимало містян.

Не менш амбітними є й інші плани міської влади на цей рік щодо будівництва нового моста на Пасічну, розвитку інфраструктури, реконструкції центрального міського озера і парку імені Шевченка, впорядкування скверів, ремонту вулиць і дворів. Комунальники наголошують, що до таких робіт застосовуватиметься комплексний підхід, а більшість проектів виготовлені уже не за застарілими «радянськими» ДБНами, а за сучасними європейськими зразками, які докорінно змінять вигляд міста, пише Західний кур'єр  

«Галицький» міст

Безумовно, найамбітнішим проектом міської влади є будівництво нового моста у мікрорайоні «Пасічна», хід якого міський голова контролює особисто і називає його «майбутнім своєї політичної кар’єри». Символічний камінь під спорудження моста урочисто заклали ще 6 травня 2016 року. Потім довго розробляли і погоджували в багатьох інстанціях проект будівництва. Довжина моста складе 324 м. На ньому передбачено дві смуги руху по 3,75 метри кожна.

13 вересня минулого року відбувся тендер, на якому найнижчу ціну запрпопонувало ТОВ «Мостобудівельний загін №112». Фірма погодилась збудувати міст за 120 мільйонів гривень, що на 86 мільйонів менше очікуваної вартості закупівлі. Будівельна техніка прибула до Івано-Франківська 18 листопада 2017 року, а 23 грудня  забили перші палі «Галицького» моста. Проектна тривалість будівництва – 25 місяців, але міський голова впевнений, що його вдасться побудувати швидше і більшість основних робіт завершать ще цьогоріч. Повністю міст з новими транспортними розв’язками мають здати в експлуатацію в травні 2019 року.

Комунальний транспорт

Наступного року місто планує придбати 30 нових та 16 вживаних тролейбусів, побудувати нові тролейбусні лінії та взяти в лізинг 40 нових автобусів і відкрити три муніципальні автобусні маршрути.

До другого кварталу КП «Електроавтотранс» повинно отримати шість нових автобусів великого класу з низькою підлогою. Також у другому кварталі підприємство планує впровадити пілотний проект електронного квитка на тролейбусному маршруті № 7, а повністю перейти на автоматизовану систему оплати за проїзд планують у четвертому кварталі. Для цього закуплять 116 стаціонарних валідаторів, сотню пост-терміналів та шість пристроїв контролю, а також випустять 90 тис. так званих транспортних карток іванофранківця.

Впродовж 2-3 кварталу «Електроавтотранс» має поповнитись тридцятьма новими тролейбусами з низькою підлогою, закупленими за кредитні кошти ЄБРР, а у четвертому кварталі – ще 16-ма вживаними зчленованими тролейбусами «Вольво» з Австрії. Таким чином тролейбусний парк збільшиться до 70 одиниць, 88% з яких складатимуть машини з низькою підлогою.

У четвертому кварталі мають стати до ладу нові тягова підстанція та двостороння тролейбусна лінія протяжністю 6,6 км від Європейської площі до АС-3. Триватиме підготовка до будівництва ліній від АС-3, через Південний і Північний бульвари до вул. Галицької, а також вулицею Коновальця до аеропорта.

Озеро і парк

До Дня незалежності повинні завершити реконструкцію центрального міського озера, на яку чимало іванофранківців зараз нарікають. Та і починалася вона не без проблем. Спершу вартість робіт, згідно з проектно-кошторисною документацією, мала становити 19,5 млн грн. Потім почали озвучувати суму 21,5 млн. До участі в тендері зголосилися чотири фірми. Запропонувавши найнижчу ціну, перемогу здобув “Трейдзахідбуд“, проте тендерний комітет відхилив його пропозицію. Тож, відповідно до затверджених результатів тендеру, роботи виконує ТзОВ  «Івано-Франківськавтодор». Завдяки системі «ProZorro» ціну вдалося зменшити до 16,7 млн.

Роботи з реконструкції міського озера розпочались наприкінці квітня минулого року. Проект передбачає бігову доріжку зі спеціальним поліуретановим покриттям, велодоріжку, що простягатиметься від «Парк-готелю» до вулиці Гурика, пляжі на дерев’яному помості, тераси, продовження пірсу, дерев’яну алею на воді, –різноманітні спортмайданчики та нові вуличні меблі. Площа нових газонів становитиме 1455 квадратних метрів, біля озера планують посадити 75 кулястих кленів та 40 верб, поставлять 50 лавок та 37 урн.

Наразі на озері уже виконали майже 50% робіт. Затримка виникла у зв’язку з тим, що вирішили замінити на сучасне все освітлення та встановити камери відеоспостереження.  Це додатковий проект на 7 млн. грн. Також є проекти з ремонту човникової станції, облаштування зони для моржування, ремонту пірсів.

А наприкінці минулого року іванофранківцям презентували концепцію оновлення парку. Для її розроблення у місті провели хакатон за участі архітекторів і дизайнерів з інших міст та держав. Територію парку за європейським зразком планують поділити на зони, розділити потоки пішоходів і велосипедистів, сформувати пластику рельєфу. А також демонтувати стінки та сходи, зробити природні береги ставів, облаштувати сад з каменю і альтанку в східному стилі та зробити на території парку міні-ферму і зоопарк. Крім того, у парку встановлять стенди, які розповідатимуть про його історію. Загалом концепція, реалізацію якої розпочнуть цьогоріч, розрахована на п’ять років.