Чим унікальний міст через річку Прут в Яремче


Міст через річку Прут у Яремче звели у 1894–1996 роках за проектом професора Зиґмунда Кульки, викладача «Львівської Політехніки», а будував його Станіслав Равич-Косинський.

Міст розташовувався на 63,8/9 км лінії Станіслав (Івано-Франківськ) – Вороненка і з'єднував два береги річки Прут. Особливістю споруди стала довжина прольоту 65 метрів – це був перший досвід такого будівництва мостів у всій Європі, пише igotoworld.

Міст двічі відбудовували. 1917 року російське військо, відступаючи, підірвало 12-метровий проліт, а за ним ще й частково найбільший – 65-метровий.

Задля якнайшвидшого відновлення залізничного сполучення, необхідного для перевезення австрійської армії, через міст перекинули металеву конструкцію довжиною 18 метрів. Відновлювати найбільшу арку почали 1925 року.

1944 року міст у Яремче зруйнували вже німецькі військові. Однак радянська влада згодом відбудувала його. Це вже була просто залізобетонна конструкція. Від колишнього красивого мосту не залишилося й сліду.

Крім моста, в Яремче можна відвідати скелі Олекси Довбуша і загадати бажання, доторкнувшись рукою до його «серця», а також вирушити до водоспадів Пробій і Дівочі сльози.

Як доїхати: Міст через Прут у Яремче розташований паралельно до вулиці Свободи, неподалік від місцевого сувенірного ринку.