Ці ознаки свідчать, що у тебе синдром втрачених можливостей


Все цікаве у житті проходить повз. Найкращі вечірки відвідують твої друзі, але ти чомусь завжди пропускаєш їх. Ти не маєш кльових фото для Інстаграму та й взагалі у твоєму житті не відбувається нічого цікавого, а от у інших…
Якщо ці думки тобі знайомі, то це – синдром втрачених можливостей, пише "Студвей".

Частий гість

Синдром втрачених можливостей називають ефектом FoMO, від англійського «Fear of Missing Out», тобто страхом пропустити важливі події, які при цьому відбуваються в інших людей. Виникнення цього відчуття пов’язують з розвитком соціальних мереж, адже саме вони найчастіше провокують негативні емоції. Явище стало настільки поширеним, що термін FoMO навіть включили до складу Оксфордського словника у 2013 році. І хоча може здатися, що це поняття вигадане, дослідження показують: ефект має справжній психологічний вплив.

Серед британських та американських опитуваних у віці 18-34 роки 90% погодилися, що соцмережі є основним джерелом новин про те, що роблять їхні друзі. При цьому 81% опитуваних вважає, що соцмережі використовують, щоб похизуватися життям та певними подіями. Відповідно, цей страх має схожі ознаки з комплексом неповноцінності: у людини з’являється відчуття, що вона живе нецікаво в порівнянні з іншим.

Коло ризику

Найбільш схильні відчувати страх втраченої вигоди ті, хто витрачають багато часу на соціальні мережі. Соцмережева залежність провокує бажання перевірити стрічку новин знову і знову та бути обізнаними, що роблять інші.

Професор психології Ендрю Пшибильскі анкетував 672 чоловіки та 341 жінку з США та Індії, щоб виявити синдром. Результати показали, що брак самостійності у прийнятті рішень, компетенції та комунікації з іншими людьми призводить до виникнення ефекту FoMO. В свою чергу, він призводить до звички постійно перевіряти стрічку. Тобто чим нижчий рівень задоволення потреб у знаннях, самостійності та соціалізації, тим вищий страх втрачених можливостей.

phoneДослідження показують, що у середньому користувачі смартфонів натискають на екрани 2617 разів кожного дня. Бажання порівнювати себе з іншими негативно впливає на самооцінку, а з цього формується незадоволеність життям в цілому. Опитування свідчить, що 54% людей у віці 18-34 років почуваються покинутими у соцмережах та більш схвильованими, якщо хтось з друзів робить те, чого не робили вони. 34% опитуваних стурбовані щодо купівлі нової продукції друзями, якою вони досі не володіють тим самим, а 44% відчувають тривогу, якщо хтось дізнався щось нове швидше за них.

Ось 7 ознак, які свідчать про синдром втрачених можливостей:

  1. Сумуєш за пропущеними подіями чи можливостями.
  2. Перевіряєш соцмережі декілька разів на день і відчуваєш схвильованість та злість, якщо не маєш доступу до інтернету.
  3. Хочеш брати участь у кожній зустрічі та події, про яку дізнаєшся, навіть не маючи зацікавленості у ній.
  4. Вагаєшся щодо своєї роботи чи фаху, оскільки в порівнянні з іншими вона не здається такою цікавою.
  5. Прагнеш подобатися людям та отримувати від них схвалення, постійно публікуючи фото у Facebook чи у Instagram.
  6. Вважаєш соціальні мережі найефективнішим способом боротьби з тривогою та самотністю.
  7. Хвилюєшся про власний імідж та те, що думають про тебе користувачі соцмереж.

Позбавляємося страху

Не порівнюй себе з іншими. Акцентуй увагу на тому, чого ти хочеш досягнути у житті. Безумовно, завжди є люди, якими захоплюється більшість, але це переходить у заздрощі лише тоді, коли людина не усвідомлює власних можливостей. Коли ти фокусуєшся на чужому досвіді, прагнучи його повторити, ти забуваєш про свої плани та перспективи.

Не можливо встигнути та відвідати все. Навчись сказати «ні» певним подіям чи можливостям, для того, щоб сказати «так» іншим. Плани поділи на ті, що справді необхідні й ті, що є просто бажаними і не особливо впливають на твій саморозвиток. Якщо відкинути усе зайве, то з’явиться більше часу на те, що тобі цікаво, що сприяє твоєму розвитку та успіху. Пам’ятай, що кількісно більше – не завжди означає краще та якісніше.

travel 1Забудь про ілюзію ідеального життя у Facebook. Його не існує. Ті, кого турбує синдром FoMO сприймають соціальне життя на візуально-емоційному рівні. Усе подається в ідеальному ракурсі, тому й життя інших у соцмережах здається тобі досконалим та більш цікавим за власне. Ти не помічаєш, як перестаєш розмежовувати соцмережі від реальності та все менше береш участь у реальному житті та подіях, що відбуваються навколо. Витрачаючи час на віртуальне, ти не отримуєш користі від побаченого в дійсності. Порівнюй отриманий досвід у реальному житті, а не соцмережеву ілюзію.

Приймай рішення самостійно. Це допоможе подолати відчуття невпевненості. Якщо ти приймаєш власні рішення – це зменшує стрес та хвилювання у тому, що робиш. А отже – ти менше зважатимеш на дії знайомих, друзів чи кумирів, оскільки знатимеш точно, що важливо для тебе.

Оцінюй свої реальні можливості. Вирішуй та дій. Не хвилюйся про те, як це оцінять інші. Зажди пам’ятай про свою унікальність – те, чим ти можеш здивувати інших, а не дублюй дії більшості лиш для того, щоб сподобатися.

Обмежуй час на соціальні мережі. Частіше будь offline. Єдиний спосіб позбавитися ілюзії щодо життя твоїх друзів – це перестати витрачати час на перегляд їхніх життєписів у соцмережах. Встанови чіткі ліміти, до прикладу 10 хвилин для Facebook і скільки ж на Instagram на день. У тебе з’явиться більше часу для самоаналізу, самовдосконалення та заняття тими справами, що приносять тобі задоволення. Тоді місця для FOMO просто не знайдеться!

Роби те, що подобається, а не те, що популярно. Насолоджуйся моментами, від яких отримуєш позитивні емоції, а не створенням фотографій, які повинні вподобати підписники. Відчуй справжній аромат кави, а не фотографуй чашку годинами. Вникни у зміст тренінгу чи дискусії, а не думай про якість прямої трансляції в Instagram. Поспілкуйся з друзями, а не намагайся відмітитися на крутій локації зустрічі. Якщо є потреба, завантажуй світлини з події згодом, як повернешся, щоб не відволікатися на зайві сповіщення.

Подумай, чи справді ти хочеш витрачати час на порівняння себе з іншими. Краще думай про те, що справді вартує твоїх зусиль та уваги.