Цікаві проєкти благоустрою, які чекають свого втілення


Через проблеми з фінансуванням цьогоріч у сфері благоустрою міста не вдалося реалізувати все заплановане.

Наступного року, за словами міського голови Руслана Марцінківа, місто спершу концентруватиме кошти на завершення уже розпочатих робіт. Але проєктанти не сидять склавши руки і продовжують працювати на перспективу. Тож які вони, цікаві проєкти благоустрою, що чекають свого втілення і можуть стати новими «родзинками» Івано-Франківська, пише Західний кур'єр.

Центральне міське озеро

На жаль, цей один із найбільших інфраструктурних проєктів міста став скандальним довгобудом. Реконструкцію території довкола центрального міського озера на вулиці Гетьмана Мазепи розпочали ще у 2017 році. Терміни здачі об’єкта переносили уже кілька разів. Коригували проєкт, змінювали підрядників, бо були зауваження до якості виконання робіт, а реконструкцію не завершили й досі. Тепер це обіцяють зробити наступного року. Доробляють пішохідну зону, встановили частину лавочок, працюють над освітленням і реконструкцією пірсів. На центральному пірсі влаштують оглядовий майданчик з антивандальною скляною огорожею, а знизу його планують підсвітити. Комунальники запевняють, що після завершення усіх робіт центральне міське озеро і його територія стане окрасою Івано-Франківська, куди залюбки приходитимуть відпочивати мешканці і гості міста.

Світлина від Західний кур'єр.

Квадрат Курбаса

Реконструкція вулиць імені Леся Курбаса та Соломії Крушельницької стане логічним продовженням реконструкції вулиці Лесі Українки та площі Міцкевича і розширенням пішохідної зони центральної частини міста. Але вони стануть ще красивішими. Вулиця Курбаса є дуже камерною, практично всі будинки – пам’ятки архітектури, тут відчувається дух історії. Під час реконструкції на ній залишать історичні кам’яні бордюри, але зроблять її доступною, влаштують відпочинкові зони. Коли вулицю перекривали для руху транспорту, тут уже відбувалися акції «Квадрат Курбаса» та інші заходи, а після реконструкції їх можна буде влаштовувати хоч щодня, бо вона стане суто пішохідною. Родзинкою оновленої вулиці Курбаса стане динамічне освітлення, яке програмуватиметься дистанційно під різноманітні сценарії. Тож ініціатори і проєктанти такої реконструкції сподіваються, що вечірні світлові шоу стануть улюбленою розвагою для містян та гостей Івано-Франківська.

Світлина від Західний кур'єр.

Вулиця Петрушевича

Це ще одна вулиця, яка має всі шанси змінитися до невпізнанності. Ще торік на розі з вулицею імені Івана Франка тут впорядкували сквер, де встановили пам'ятник Народному вчителеві. А сама вулиця уже довший час перебуває у занедбаному стані і потребує ремонту. Відповідно до проєкту її реконструкції, покриття вулиці влаштують в одному рівні. Для мощення, бордюрів та декоративних обмежувачів лунок дерев застосовуватимуть довговічні природні матеріали. Пішохідні доріжки вимостять плитами з пісковика, що є історично типовим для нашого міста, і через тривалий час таке мощення знову повертається на вулиці Івано-Франківська. Оскільки паркування під кутом на цій вулиці забирає надто багато корисного місця та унеможливлює роз’їзд транспортних засобів, проєктом передбачене паралельне паркування. Завдяки цьому вивільниться простір, необхідний для приведення ділянки тротуару до нормативного та зручного для пішоходів. Ліхтарі на опорах вуличного освітлення встановлять у двох рівнях. Високі освітлюватимуть проїжджу частину, нижні – тротуари та зону вуличних меблів. Прикрасить вулицю алейний ряд дерев, який створить затишок та затінок для всіх її відвідувачів.

Світлина від Західний кур'єр.

Продовження вулиці Вірменської

Наразі ця невелика вулиця в центрі міста починається від вулиці Страчених Націоналістів, перетинає вулицю ім. Левка Лук’яненка і вливається у вулицю Шеремети біля ринку. Втім, незабаром все може змінитися. На вулиці Вірменській планують зробити реконструкцію і продовжити її територією між будинками на вулиці Старозамковій та адмінбудівлею на вул. Грушевського до вулиці Шпитальної. Ідея не нова. Про це говорили ще під час комплексної реконструкції центральної частини Івано-Франківська на початку 2000-х років. В силу різних обставин тоді цю ідею не реалізували, але про неї не забули. Попри те, що біля «білого будинку» на вул. Шпитальній все ще хочуть зробити багаторівневий паркінг, уже є ескіз проєкту реконструкції вулиці Вірменської з продовженням до вул. Шпитальної. Відповідно до нього, вулицю пропонують зробити повністю пішохідною. Вона має отримати нове мощення, невеликі громадські простори з вуличними меблями та парковим освітленням. Окрім розміщення нових елементів благоустрою, також заплановане й додаткове озеленення.

Світлина від Західний кур'єр.