Цього тижня на Прикарпатті прогнозують землетрус


У найближчий тиждень Україну загрожує землетрус, осередок якого очікується у Молдові. За прогнозами румунського геофізика Ніку Рою, 8-бальна стихія може торкнутися західних та південних областей України.

Як з’ясувала газета Сегодня, молдавські сейсмологи вже намагалися оцінити, наскільки реальна загроза і ступінь руйнівності землетрусу.

— Основний осередок землетрусів, який трясе Молдову, Україну і Росію — це вогнище Вранча у Румунії. У неділю я зідзвонився із румунськими сейсмологами, і вони сказали, що не знають такого геофізика, як Ніку Рою. Але в останні місяці сейсмічний режим вогнища Вранча становить близько 15-20 слабких землетрусів щомісяця, що частіше, ніж раніше (зазвичай, відбувається до 10 за місяць. — Авт.). Але поки що поштовхи не перевищують 4 балів. Думаю, земля накопичує енергію, міць удару перед землетрусом, — пояснив директор молдавського Центру експериментальної сейсмології Іон Іліеш. — Точно передбачити поштовхи завчасно - методів немає. Прогнози, подібні нинішньому, були і раніше, але не підтвердилися.

За словами експерта, якщо в Молдові буде сильно трусити, до України дійде 3-5 балів .