Цього тижня Прикарпаттям прогримить міжнародне ралі "Трембіта"


18-19 жовтня 2013р. за підтримки Івано-Франківської обласної державної адміністрації та Коломийської міської ради на Прикарпатті відбуватиметься Міжнародне ралі «Трембіта» - завершальний, шостий етап Відкритого Чемпіонату України з ралі. Організаторами ралі виступили Комітет ралі Автомобільної федерації України (FAU) та громадська організація «Прикарпатський автомобільний клуб».

Коломийський, Снятинський, Косівський та Верховинський райони, а також місто Коломия прийматимуть не лише кращі ралійні екіпажі зі всієї України, а й автоспортсменів, які представлятимуть Росію, Казахстан, Туреччину.

Саме Міжнародне ралі «Трембіта», яке втретє відбуватиметься у ранзі етапу національного Чемпіонату з ралі (перші дві ралійні «Трембіти» було проведено 2006 та 2007рр.), поставить яскраву крапку у Відкритому Чемпіонаті України з ралі 2013-го року: за його підсумками визначиться абсолютний чемпіон України з ралі 2013-го року, а також срібний та бронзовий призери. На Прикарпаття приїдуть найсильніші українські ралійними: чинний лідер абсолютного заліку Валерій Горбань, переможець ралі «Трембіта 2007» Олександр Салюк, відомі українські гонщики Юрій Кочмар, Антон Кузьменко, Олексій Кікірешко, Віталій Пушкар… Станом на 16 жовтня заявки до участи подали 43 екіпажі та 9 команд. І це вже своєрідний рекорд: у ралійній «Трембіті 2006» взяло участь 26 екіпажів, у «Трембіті 2007» - 28 екіпажів.

Вперше ралі «Трембіта» відбулося 2006-го року за ініціативи тодішнього голови Комітету ралі Автомобільної федерації України (FAU) Андрія Александрова – видатного українського гонщика та інженера. На думку Александрова, гравійні дороги Західної України – надзвичайно вдалий вибір для класичного ралі через їхню здатність протистояти будь-яким примхам погоди. Окрім цього, швидкісні характеристики доріг на Прикарпатті вимагають від спортсменів максимальної концентрації, а отже, особливої майстерності керування машиною.

Цього року загальна дистанція ралі складе близько 406км, бойова дистанція (загальна довжина спецділянок) – майже 112км. Учасникам необхідно буде двічі подолати спецділянки (СД) у Коломийському, Снятинському, Верховинському та Косівському районах. Траса СД «Трембіта» проходитиме поблизу Дебеславців-Цуцулина-Коростів-Химчина-Вербовця, траса СД «Черемош» - через Розтоки-Білоберізку-Петраші-Хороцево-Барвінково, траса СД «Княже» - поблизу Драгасимова-Видиніва-Рудників.

Вже 17 жовтня у м. Коломиї (кафе «Фреш») розпочне роботу штаб ралі, де відбуватиметься попередня реєстрація учасників та видача документів. 18 жовтня о 6:00 на площі Відродження розпочне роботу парк сервісу. За традицією, жителі міста можуть вільно пересуватися його територією та спостерігати за роботою технічних команд екіпажів. З 9:00 до 15:00 на території «Bosh Сервісу» технічна інспекція перевірятиме бойові машини на відповідність нормативним документам, пломбуватиме їх та маркуватиме, а також прийматиме остаточне рішення про участь у перегонах.

Урочиста церемонія відкриття відбуватиметься 18 жовтня о 18:30 у Коломиї, на центральній площі міста – перед пам’ятником Тарасові Шевченку. Ще до її початку усі охочі матимуть змогу сфотографуватися із улюбленими автоспортсменами та взяти у них автограф. А далі – стати свідками, як усі екіпажі проїдуть через церемоніальну рампу. По закінченні проїзду спортсменів через арку розпочнеться святковий концерт. Наступного дня, 19 жовтня, зранку, екіпажі випробують себе та бойові машини на гравійних трасах Івано-Франківщини.

З метою забезпечення безпеки і спортсменів, і глядачів, організатори повідомляють, що під’їзди до спецділянки «Трембіта» (поблизу Дебеславців-Цуцулина-Коростів-Химчина-Вербовця) буде перекрито о 6:30, до СД «Черемош» (поблизу Розтоків-Білоберізки-Петрашів-Хороцево-Барвінково) – о 7:30, до СД «Княже» (поблизу Драгасимова-Видиніва-Рудників) – о 9:00. Тож, усіх прихильникам автоспорту, які планують доїжджати до фан-зон власними авто, варто дістатися місць раніше за цей термін.

Урочистий проїзд учасників через фінішну рампу відбудеться одразу по завершенні змагань – 19 жовтня о 17:00 у Коломиї, на площі Тараса Шевченка. І відповідно до традиції, переможці Міжнародного ралі «Трембіта» прийматимуть привітання і подарунки.

Прикарпаття на цих змаганнях представлятиме екіпаж Степана Мазура (м. Івано-Франківськ) та Тараса Стенчука (смт Кути Косівського р-ну). Обидва гонщики – кандидати у майстри спорту з авторалі. Виступатимуть у класі У4000 на «Mitsubishi Lancer». Участь у ралійних змаганнях Мазур бере з 2006р. В активі його штурмана, Тараса Стенчука, поки що лише 1 рік ралійних змагань та тренувань.

Степан Мазур, учасник Міжнародного ралі «Трембіта» з Івано-Франківська: «Але настільки Тарас «підсів» на це ралі, настільки людина зацікавлена… Зараз активно тренується із досвідченими штурманами. Минулого року ми з ним проїхали три гонки Кубку України з ралі – і в усіх трьох у класі У4000 посіли перше місце. А ще торік взяли участь в «Александров Ралі» і посіли 4-е місце в абсолюті. Це неймовірно! Не маючи на той час за плечима жодного тренування, жодного виїзду бойового… Так само, як і зараз: ми ще не проїхали жодного бойового кілометра – і їдемо на гонку! Побачимо, як воно буде!».

Довідково

Чемпіонат України з ралі – ралійна серія, організатором якої виступає Комітет ралі, що входить до складу Автомобільної федерації України (FAU). Ці змагання проводяться в Україні з 1994р. і включають кілька видовищних етапів. Етапи проходять у різних за своїми природними умовами регіонах – у Карпатах, на Прикарпатті й Буковині, у Криму та Приазов'ї. Міста, що рік у рік традиційно приймають ралі, – це Херсон, Львів, Чернівці, Маріуполь, Ялта.

Чемпіонат України з ралі 2013-го року складається з таких етапів:

17-18 травня – Міжнародне ралі «Чумацький Шлях» (Херсон)

14-15 червня – Міжнародне ралі «Маріуполь» (Маріуполь)

12-13 липня – Міжнародне ралі «Галіція» (Львів)

16-18 серпня – Міжнародне ралі «Александров Ралі» (Чернівці)

13-15 вересня – Міжнародне ралі «Ялта» (Ялта)

18-9 жовтня – Міжнародне ралі «Трембіта» (Івано-Франківськ)

Організатором Чемпіонату України по ралі з 1994р. – моменту проведення перших змагань незалежного українського Чемпіонату, - є Комітет ралі, що входить до складу Автомобільної федерації України (FAU) – громадської організації, яка, у свою чергу, офіційно визнана Міжнародною автомобільною федерацією (FIA).