Цьогоріч Івано-Франківська міська рада передбачила на ремонт доріг і міжбудинкових проїздів рекордну суму і вимагає її фінансування казначейством


Недавно дорожнє ремонтно-експлуатаційне управління виграло черговий тендер департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку міськвиконкому на проведення ямкового ремонту доріг на загальну суму у три мільйони гривень. Комунальники хочуть ще раз, спеціально перед зимою, «підлатати» ями на дорогах, чого в Івано-Франківську не робили вже давно. Однак виконання таких благородних планів під загрозою. Річ у тім, що ось уже три тижні, як у місті призупинені всі роботи з асфальтування доріг.

Три роки тому, зі зміною складу міської ради, більшість у якій отримало Всеукраїнське об’єднання «Свобода», в Івано-Франківську вирішили змінити систему ремонту доріг. «Свободівці» наполягли на тому, щоб від постійних «аварійних» ямкових і поточних ремонтів вщент розбитих міських доріг (які майже ніколи не давали бажаного результату і яких ледве вистачало на один сезон) перейти до планових, так званих вибіркових капремонтів, при яких повністю замінювати верхній шар дорожньої одежі. При цьому основні роботи з асфальтування здійснювалися б вночі, щоб вдень не перекривати дороги і не ускладнювати й до того напружену обстановку на вуличній мережі міста. 

У 2011 році почали з ремонту важливих перехресть, які перебували у найгіршому стані. Серед інших тоді відремонтували перехрестя вулиць Вовчинецької-Деповської-Сагайдачного, Вовчинецької-Івасюка, Коновальця-Слави Стецько-Національної гвардії, Коновальця-Сахарова, здійснили вибіркові капремонти частин вулиць Привокзальної, Галицької, Бандери та інших.

Наступного року, як і обіцяли депутати від «Свободи», у місті запрацював асфальтний завод. Щоправда, не комунальний, а приватний. Він почав випускати так званий щебенево-мастиковий асфальтобетон. За словами шляховиків, у такій суміші з кубовидного гранітного щебеню у півтора рази більше бітуму, є спеціальні мінеральні додатки, вона міцніша, забезпечує краще зчеплення коліс з покриттям, служитиме довше, не буде «плисти» під дією навантажень і на дорозі не утворюватимуться «колії». 
Закінчення. Поч. на стор. 1)

Отже, маючи новий асфальтний завод, який налагодив випуск ЩМА великими «промисловими» партіями, у 2012 році акцент при вибіркових капремонтах у Івано-Франківську робили вже не на окремих перехрестях, а на окремих вулицях чи їхніх найпроблемніших ділянках. Так відремонтували центральну вулицю Січових стрільців, вулиці Гординського та Пулюя, частину вулиці Вовчинецької у центрі міста. Таким способом планували відремонтувати ще кілька вулиць, але завадили перебої з фінансуванням.

Сувора і затяжна зима 2012-13 років, під дією відлиг і заморозків, зруйнувала багато доріг. Але відремонтовані методом вибіркового капремонту із застосуванням ЩМА вулиці її витримали. Тож вирішили і надалі працювати за такою, відносно дешевою технологією із заміною верхнього шару дорожнього одягу міських вулиць, яка дає позитивний результат і рівні дороги, та суттєво збільшити обсяги робіт. 

До ремонтів доріг вирішили підходити планово. На початку року міська рада затвердила розроблену департаментом комунального господарства, транспорту і зв’язку «Програму модернізації дорожньої інфраструктури на 2013-2015 роки» на загальну суму 373 млн. 248 тис. грн. зі всіх джерел фінансування. (Попередню програму на 2008-12 роки на суму у 800 мільйонів гривень виконали лише на 5-6%). Загалом за три роки нею передбачено виконати ті чи інші ремонти на 65 об’єктах. У 2013 році – на 29-ти об’єктах. Однак затверджені у кінцевому результаті титульні списки на ремонти доріг у 2013 році, зі змінами і доповненнями, дещо відрізняються від затвердженої «Програми».

Цьогоріч у Івано-Франківську ремонтувати дороги почали чи не першими в Україні. 21 лютого показово, під прицілом телекамер та у присутності журналістів, дорожнє ремонтно-експлуатаційне управління взялося за «попередній» ямковий ремонт холодним асфальтом вулиці Галицької. Правда, за кілька днів всі роботи довелось припинити, бо знову випав сніг і вдарили морози. А капітальні роботи розпочали у День солідарності трудящих, 1 травня. Тоді позиченою у Львові дорожньою фрезою зрізали залишки дорожнього покриття на вулиці Мазепи (біля коледжу фізвиховання), яка першою прийняла на себе новий асфальт «від бордюра – до бордюра». (А подекуди у рівень з бордюрами).
Як вже зазначалось, міська влада цього року передбачила на ремонт доріг і прибудинкових територій рекордну за останній час суму, яку традиційно розподілила між двома розпорядниками коштів – міським управлінням капітального будівництва та департаментом комунального господарства, транспорту і зв’язку. 

За інформацією головного інженера УКБ Миколи Халака, відповідно до плану, управління має здійснити ті чи інші види робіт на 33 об’єктах. В тому числі розробити проектно-кошторисну документацію на вісім об’єктів, які планується відремонтувати наступного року. Це ремонт Набережної ім. Стефаника, вулиць Деповської, Кардинала Сліпого, Кисілевської, Гaрбарської, Княгинин, будівництво продовження Південного бульвару від вул. Бельведерської до вул. Панаса Мирного та реконструкція з розширенням транспортної розв’язки на перехресті вулиць Незалежності-Івасюка (на рівні проектних пропозицій).

На ремонти і будівництво доріг УКБ цього року передбачено 24 млн. 950 тис. 692 грн. Станом на минулий тиждень виконання склало 9 млн. 819 тис. грн. Загальний борг – 3 млн. 390 тис. 670 грн., в тому числі за виконані роботи – 2 млн. 797 тис. 870 грн.
Отож, завершені роботи на 12-ти об’єктах. Встановлені перильні огородження на перехрестях вулиць Сахарова-Бандери та Галицької-Пулюя; відремонтовані перехрестя вулиць Пасічної-Тролейбусної-Галицької, Івасюка-Івана-Павла-ІІ, Петлюри-Коновальця; частини вулиць Довгої, Франка, Гаркуші, Василіянок, Галицької, Пасічної та вулиця Драгоманова. Ще на чотирьох об’єктах роботи розпочаті, але через відсутність вчасного фінансування не завершені. Це будівництво вулиці Проектної, яка готова до укладання нижнього шару покриття, ремонти вулиць Угоpницької, Дністровської та перший етап ремонту вулиці Промислової. А на вулицях Манюха, Лепкого, Сагайдачного, частинах вулиць Вaсиліянок (від Гаркуші до Гaрбарської) та Галицької (від Василіянок до Витвицького) роботи ще й не розпочинали. Кажуть, як тільки з’являться якісь гроші, в першу чергу асфальтуватимуть вулиці Дністровську, Лепкого та частину вул. Василіянок.
Як поінформували у департаменті комунального господарства, транспорту і зв’язку, їм на роботи з ремонтів доріг і прибудинкових територій передбачено 28 мільйонів гривень. Традиційно роботи вони розпочали з ямкових ремонтів. При плані у 6 млн. 709 тис. 600 грн. вже виконано робіт на 3 млн. 975 тис. 800 грн. Таким способом відремонтовано 60 вулиць, ще на вісімнадцяти здійснено профілювання. Це вулиці Ботанічна, Кардинала Сліпого, Левинського, Опришівецька, Січинського, Військова, Кондукторська, Менделєєва, дороги до ДБК, Дем’янового Лазу та на полігон твердих побутових відходів та інші. 

Капітальні роботи (капітальні і вибіркові капітальні ремонти) вже завершені на частинах вулиць Сахарова, Миколайчука, Новгородській, Хоткевича, Довгій, Галицькій, перехрестях вул. Бельведерської-Вороного та Чорновола-Гординського-Сахарова. Розпочаті роботи на частинах вулиць Коновальця, Автоливмашівській, Стуса, Блавацького, Української дивізії. При надходженні коштів у департаменті комунального господарства, транспорту і зв’язку сподіваються їх завершити. Нових робіт не починатимуть.

Також цього року, вперше в новітній історії Івано-Франківська, дороги ремонтували коштом мецената, ім’я якого чомусь воліють не розголошувати. Це заможна людина, колишній випускник інституту нафти і газу, працював у Росії, високопоставлений чиновник нафтогазової промисловості. Він зголосився профінансувати ремонт вулиць Зв’язкової і Флотської, біля своєї Альма-матер, якими, як колись і він, щодня на навчання ходять теперішні студенти Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. На цих вулицях настелили новий асфальт, нанесли розмітку, встановили дорожні знаки та навіть «лежачого поліцейського». Кажуть, всі ці роботи велися за домовленістю між меценатом, ректором ІФНТУНГу за цілковитого сприяння місцевої влади. Ну чим не приклад для наслідування?  

А ось з ремонтами міжбудинкових проїздів та прибудинкових територій ситуація наразі найгірша. На їхній ремонт УКБ передбачили 1 млн. 890 тис. грн., а департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку – 2 млн. 230 тис. грн. Разом вони мали б цього року виконати роботи на 23-х об’єктах. Наразі, в межах кошторисних призначень, виконані окремі роботи на чотирьох об’єктах і розпочаті ще на одному. 

Як бачимо з попереднього підбиття підсумків виконаних робіт з ремонтів доріг та міжбудинкових проїздів у 2013 році, багато запланованих робіт не те, що не завершені, а навіть не розпочаті. Зараз у місті знову з’явилися бігборди із закликами до казначейства Азарова віддати Івано-Франківську гроші на дороги! Будемо сподіватися, що хоча б завершать розпочате. Але секретар міськради Микола Вітенко все ж вважає, що цього року в Івано-Франківську відбувся «прорив» у ремонті доріг. Про це він заявив у ефірі муніципальної ТРК «Вежа». За його підрахунками, у місті вже відремонтували 35 кілометрів доріг зі 190. І якщо продовжувати у такому темпі, то за п’ять наступних років цілком можливо буде відремонтувати усі головні вулиці. 

Хвалимир ВЛАДІВ, ЗК