Цьогоріч понад 2,5 тисяч прикарпатців постраждали від домашнього насильства


За 10 місяців цього року зареєстровано 2573 заяв та повідомлень про вчинення такого правопорушення.

Про це у мережі Facebook повідомив керівник поліції Івано-Франківщини Володимир Голубош.

Також було складено 2350 адмінпротоколів за ст. 173-2 КУпАП. По 31 випадку розпочато досудове розслідування.

"Термінові заборонні приписи працівниками поліції не застосовувалися через юридичні питання на рівні держави", - зауважує поліцейський.

Окрім лінії «102», також діють спеціальні номери телефонів по протидії домашньому насильству. Вони є у кожних відділах, відділеннях і поліцейських станціях. Йдеться про Національну «гарячу лінію» з попередження домашнього насильства: 0 800 500 335; 116 123 – з мобільного; національна дитяча «гаряча лінія»: 0 800 500 225; 116 111 – з мобільного.

За його словами, на Івано-Франківщині зараз реалізовується пілотний проект, пов'язаний з роботою мобільних груп з реагування на факти вчинення такого насильства. Уже відібрано кандидатів з числа дільничних офіцерів поліції - 7 працівників та 4 працівників патрульної поліції в Івано-Франківській області.Поліцейські пр ойшли навчання та отримали сертифікати про підготовку мобільних груп «ПОЛІНА».

"Нині працівниками поліції по факту вчинення домашнього насильства із кривдником та потерпілою стороною проводиться бесіда профілактичного характеру, під час якої роз’яснюється їм Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Складається адміністративний протокол за ст. 173-2 КУпАП та роз`яснюється порядок звернення потерпілої сторони до суду, з метою винесення судом обмежувального припису стосовно кривдника. Так, з 11 січня 2019 року за такі протиправні дії можуть посадити у в’язницю. Ця норма набуде чинності лише з січня 2019 року, оскільки визначили, що потрібен рік для того, аби навчити працівників поліції працювати із цією проблемою", - акцентував Голубош.