Цьогоріч середня зарплата освітян зросла на 20 відсотків


У сфері освіти Івано-Франківщини працює понад чверть усіх зайнятих в економіці області.

За вісім місяців поточного року середньооблікова кількість штатних працівників освіти склала 51,6 тисяч осіб, середньомісячна заробітна плата яких становила 6782 гривні (по Україні – 6873 гривні), пише Бліц-Інфо з посиланням на Головне управління статистики. 

У порівнянні з відповідним періодом 2017 року середньомісячна номінальна заробітна плата одного штатного працівника сфери освіти збільшилася на 20,8%  і  у 1,8 раза перевищила рівень мінімальної заробітної плати (3723 гривні).

Система закладів освіти області представлена мережею дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних, професійно-технічних та вищих навчальних закладів.

На кінець 2017 року вихованням та навчанням дошкільнят в області займались 4,1 тис. педагогічних працівників, серед яких майже 70% – вихователі. Із загальної кількості педагогічних працівників дошкільних навчальних   закладів   97,2%  становили   жінки,  40,9% –   особи віком   до  5 років, 5,9% – 60 років і більше.

У розрахунку на одного педагогічного працівника цих закладів припадає 9 дітей, що відповідає середньому показнику по Україні в цілому.

Процес навчання у загальноосвітніх навчальних закладах області забезпечують  понад  22 тисячі учителів  (включаючи сумісників),  з них  82% – жінки. У денних загальноосвітніх навчальних закладах Івано-Франківщини  в середньому на одного педагогічного працівника припадає учнів (по державі в цілому – 9). Суттєво відрізняється завантаженість вчителів міських та сільських шкіл області – 9 та 6 учнів відповідно.

У професійно-технічних навчальних закладах області навчальний процес забезпечують майже 1,5 тис. педагогічних працівників, а у вищих навчальних закладах – 4,2 тисячі педагогічних та науково-педагогічних працівників, з них 1640 кандидатів наук та 340 докторів наук, науковий ступінь професора мають 259, доцента – 1226 викладачів.