Цьогоріч суди відкрили провадження у справах за позовами прикарпатських прокурорів на суму понад 282 млн грн


Одним із пріоритетних напрямів діяльності органів прокуратури є захист інтересів держави та суспільства, який реалізується через конституційну функцію представництва, спрямовану на дієвий захист порушених прав у суді. Цьогоріч судами відкрито провадження у справах за позовами прокурорів на суму понад 282 млн грн, задоволено позови прокурорів на 34,7 млн грн, виконано рішення судів на 34,6 млн грн.

Під час здійснення представницьких повноважень зареєстровано 12 кримінальних проваджень, у тому числі 6 – у бюджетній сфері, 2 – у сфері охорони навколишнього природного середовища, по 1 – з питань земельних відносин та виконання судових рішень.

Вживались заходи щодо захисту інтересів держави на пріоритетних напрямах.
Зокрема, у бюджетній сфері заявлено позови на суму понад 9 млн грн, судами задоволено позовні вимоги прокурорів на більш як 2 млн грн, реально виконано судові рішення вказаної категорії на суму 4,3 млн грн.

Наприклад, Івано-Франківською місцевою прокуратурою до Господарського суду Івано-Франківської області заявлено позовну заяву в інтересах держави в особі виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради до суб’єкта господарювання про стягнення до місцевого бюджету заборгованості за договором про пайову участь у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста в сумі 6,2 млн грн. Судовий розгляд триває.

Рішенням Господарського суду Івано-Франківської області від 16.01.2019 задоволено аналогічний позов Івано-Франківської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі міської ради до товариства з обмеженою відповідальністю та постановлено стягнути до місцевого бюджету заборгованість у сумі 554 тис. грн.

З метою захисту інтересів держави у сфері державної та комунальної власності, прокурорами пред’явлено позови на суму понад 500 тис. грн, які судами задоволено в повному обсязі. На даний час виконано судові рішення вказаної категорії на 4,8 млн грн.

Так, Господарським судом Івано-Франківської області 27.06.2019 задоволено позовну заяву Калуської місцевої прокуратури та постановлено рішення, згідно з яким за державою в особі Міністерства аграрної політики та продовольства України визнано право власності на майновий комплекс колишнього Долинського солевиварювального комбінату (пам’ятку культурної спадщини національного значення) загальною площею 2705 м кв, який було незаконно передано у комунальну власність Долинської міської ради.

Заслуговують на увагу позитивні результати представницької діяльності у сфері земельних відносин, де заявлено позови на суму понад 233 млн грн, судами задоволено позовні вимоги прокурорів на понад 31 млн грн, реально виконано судові рішення на 22,6 млн грн, повернуто в державну та комунальну власність 62 га землі.

Слід зазначити, що в поточному році органами прокуратури області виявлялись непоодинокі факти неправомірної передачі в користування суб’єктам господарювання земельних ділянок без проведення конкурсу, а також укладення удаваних правочинів з метою приховати незаконну оренду землі.

Так, Калуською місцевою прокуратурою встановлено факти неправомірного розпорядження органом місцевого самоврядування землями без проведення земельних торгів, що призвело до незаконного користування суб’єктом господарювання земельними ділянками сільськогосподарського призначення площею 81,5 га вартістю 68 млн грн. З метою відновлення інтересів держави, зазначеною прокуратурою 19.06.2019 заявлено позовну заяву про визнання незаконним і скасування рішення сесії місцевої ради та звільнення вказаних земельних ділянок. На даний час справа перебуває у провадженні Господарського суду Івано-Франківської області.

Рішенням Господарського суду Івано-Франківської області від 11.06.2019 задоволено позов Тисменицької місцевої прокуратури до органу місцевого самоврядування та суб’єкта господарської діяльності про визнання незаконним та скасування рішення селищної ради, визнання недійсним удаваного правочину – угоди щодо відшкодування витрат та звільнення земельних ділянок загальною площею 176,3 га вартістю 21 млн грн.

У провадженні Івано-Франківського міського суду перебуває 47 позовних заяв, внесених Івано-Франківською місцевою прокуратурою та прокуратурою Івано-Франківської області, щодо визнання недійсними рішень однієї із сільських рад, скасування свідоцтва про право власності на землю та повернення у державну власність 4,2 га незаконно переданих земельних ділянок (особливо цінних земель Національної академії аграрних наук України) вартістю майже 4 млн грн.

При здійсненні представницької діяльності щодо відшкодування шкоди, заподіяної злочинами, в тому числі поза межами кримінального судочинства, прокурорами заявлено позови на більш як 10 млн грн, задоволено 11 позовів про стягнення 0,3 млн грн, реально виконано рішення судів на 6,6 млн грн.

Ключовим завданням прокурорів у реалізації представницьких повноважень є реальний результат – стягнуті до бюджету кошти, повернуті об’єкти комунальної та державної власності, землі, збільшення надходжень за їх використання.

Впродовж 6 місяців 2019 року набрали законної сили судові рішення у справах за позовами прокурорів на суму близько 14 млн грн. Завдяки вжитим заходам забезпечено виконання судових рішень на майже 35 млн грн, у тому числі на 13,5 млн грн – за рішеннями звітного періоду.

Зокрема, виконано рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 18.12.2018 про визнання за Івано-Франківською обласною радою права власності на частину стадіону для дитячо-юнацького футболу вартістю 4,6 млн грн.

Також Івано-Франківською місцевою прокуратурою забезпечено виконання рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 22.11.2018, яким постановлено стягнути до місцевого бюджету кошти в сумі 1,2 млн грн на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста.

З питань виконання судових рішень задоволено 52 скарги прокурорів, унесених у порядку відомчого контролю та до суду.