Де провести літню відпустку?


Економічна ситуація та війна значно обмежили мешканців України у варіантах відпочинку влітку. Ще кілька років тому 70% з них віддавали перевагу відпочинку на анексованому півострові Крим. Де наразі дешевше відпочивати: на Чорному, Азовському морі і чи є альтернатива?

"Подорож до Греції, Туреччини, Болгарії, Єгипту, і до екзотичніших країн стартує від 250 умовних одиниць із людини на тиждень, якщо подорожувати літаком. І як правило, ця сума враховує лише сніданки. Автобусом у Болгарію ідуть і за сто євро, однак харчуватися доведеться самому, і недешево. Найдорожчі наразі - Куба та Індонезія", - пише Соцпортал.

Проте, є Одеська та Миколаївська області з виходом до Чорного моря. Це гарний варіант для тих, хто має проблемну шкіру або прагне підлікувати органи дихання. Більш-менш нормальні будиночки у Курортному на Одещщині коштують від 700 гривень за добу і аж до півтори тисячі за кімнату. Поїздка із родиною утакому разі на 10 днів коштуватиме 7-15 тисяч гривень. І це - лише житло.

Економнішим є приватний сектор того ж Курортного - від 70 гривень з особи. Це невідремонтовані бараки із загальним санвузлом та душем 20 кімнат. Середній варіант із телевізором, міні-холодильником, невеличкою душовою та окремим туалетом вартуватиме 400 гривень, та від півтисячі гривень за номер вже у липні. Дешевші варіанти є на Миколаївщині, але місцями умови ще гірші. Наприклад, на базах відпочинку у Рибаковці - радянські меблі та "совковий" комфорт.

Азовське море – тепліше. Відпочинковий сезон тут від початку літа. У приватному ціна стартує від 40 гривень. Недорого, проте далекувато від моря. Кращі номери, ближчі до моря, вартуватимуть від 250 гривень за кімнатку.

Без Криму частина людей зацікавилась літнім відпочинком у Карпатах. Особливо популярним став Буковель із гірським озером. Вартість проживання в котеджах у ближніх селах – від 250 до 1200 грн за номер.

Ще одна туристична род­зинка України – це озеро Світязь. Торік тут був справжній аншлаг. Якщо у 2014 році на берегах цього найглибшого озера України нарахували до 80 тисяч відпочивальників, то у 2015-му – 160 тисяч. На Гряді (один із берегів Світязя) за проживання у двоповерхових дерев'яних будиночках на 5 місць просять від 150 гривень з особи.