Де у Карпатах відпочити у декілька раз дешевше


Карпати, як варіант відпочинку в Україні, привабливі не лише тим, що тут надзвичайно гарно, але й через те, що ціни на проживання та харчування теж доволі демократичні.

Розглянемо переваги відпочинку у Карпатах детальніше. По-перше, це справді вигідно для сімейного бюджету, адже за досить помірну ціну ціла сім’я матиме можливість відпочити та оздоровитися. Відпочинок у Карпатах останнім часом став трендом, оскільки, погодьтеся, що криза дається взнаки, а отримати хороший відпочинок все одно потрібно, пише Karpaty.love.

По-друге, Карпати – це відпочинок на території Україні, тобто дорога буде простіша у плані добирання та менш затратна, аніж, скажімо, дорогі перельоти. Серед переваг також й те, що можна взяти з собою дітей, для відпочинку яких у Карпатах є все необхідне. Також не потрібно перейматися через те, що всі готелі будуть заброньовані й вам ніде буде жити, адже у Карпатах надзвичайно розвинена туристична інфраструктура.

Ще один варіант проживання – вийняти житло у місцевих мешканців. Так набагато цікавіше, оскільки є можливість поринути у світ гуцульського побуту та звичаїв. Тут вас навчать багатьом корисним речам, котрі знають лише місцеві.

У Карпатах дихається на повні груди. Сюди варто приїжджати для повного оновлення. Приємно, що ціни демократичні, а сам сервіс на високому рівні. Отже, куди варто податися у Карпатах, щоб і відпочити добре й не витратитися сильно:

1. Ворохта – туристична мекка Прикарпаття

Що варто знати про Ворохту? Це селище знаходиться в Івано-Франківській області, вздовж гірської річки Прут. Середня висота над рівнем моря – 800-850 м. цікаво, що до обласного центру міста Івано-Франківськ всього-на-всього 90 км. Також звідси можна легко добратися до Татарова, оскільки відстань між цими населеними пунктами становить 7 км.

До речі, плануючи свій шлях у Ворохту, врахуйте, що через селище пролягає залізнична колія Львів-Рахів. Клімат у Ворохті – середньогірський. Населення Ворохти становить приблизно 4 000 тисячі людей.

Ворохта, міст Віадук

Міст Віадук у Ворохті

Поселення Ворохта засноване у XVII ст. Мочерняком Ворохтою. Розповідають, що Мочерняк – перший житель поселення, колишній солдат, котрий залишив війну та пішов у гори, знайшов собі зручне місце біля річки, осів там, а пізніше самотнє місце перетворилося у поселення. Мешканці вирішили довго не думати й назвати ці місця на його честь. Чи був Мочерняк дезертиром, а можливо, тодішнім пацифістом – правди не знає ніхто.

То як можна відпочити у Ворохті? Влітку великою популярністю користується маршрут на Говерлу, котрий розпочинається біля комплексу «Заросляк». Ворохта влітку – це чисте повітря, з високим вмістом озону, також знижений атмосферний тиск та джерела з чистою водою. Бути тут, дихати та смакувати життя, яке переповнює навколишнє середовище, мабуть, найвища нагорода для мандрівника.

Узимку любителі екстріму підкорюють навколишні вершини, також у Ворохті працюють 4 трампліни та витяги, є канатно-крісельна дорога, довжина котрої – 2 км.

Що варто оглянути у Ворохті

  • Храм Різдва Богородиці (XII століття) — церква зведена виключно дерев'яної сировини, цікаво, що вона й досі не зазнала сучасного негативного впливу.
  • Богослужебна каплиця (XVI століття) — цікава своєю архітектурою, багато раз реконструйована й у 1997 році відновлена остаточно.
  • Міст Віадук 100-річної давності — у Ворохті знаходяться два з шести давніх віадуків, збудованих за часів Австро-Угорщини, які виконували роль залізничного сполучення. Їхня довжина 100 метрів та 130 метрів відповідно.
  • Озеро Несамовите — одне з найвищих українських озер, висота над рівнем моря — 1750 м. Дістатися сюди можна лише пішки, тривалість походу — 1 день.
  • Маршрут на Кукул — відомий одноденний похід, який не є складним. Протяжність маршруту — 12-15 кілометрів.
  • Сходження на Сходження на Говерлу розпочинається з комплексу «Заросляк».
  • Ворохтянський трамплін — колишній центр зимових видів спорту, біля якого тепер діє ринок гуцульських товарів (меду, грибів, виробів з дерева та вовни).
  • Зіплайн — спуск на шківі, який підвішений до кабелю. Довжина — 700 метрів. Знаходиться на вулиці Богдана Хмельницького.​

Панорама Ворохти з  висоти пташиного польоту

Ворохта з висоти пташиного польоту

2. Верховина — столиця Гуцульщини

Це місце рекомендують відвідати тим, хто бажає побувати у самому центрі гуцульського краю. Верховина – це смт, котре знаходиться в Івано-Франківській області, висота над рівнем моря – 620 м. Цікаво, що омивається селище міського типу Чорним Черемошем. До обласного центру звідси 150 км, а до залізничної зупинки «Ворохта» - 31 км. Чим відома Верховина? Найперше тим, що розповідають, що начебто у цих місцях «гуцульський» Робін Гуд Олекса Довбуш заховав свої численні скарби, а місцева красуня через нещасливе кохання наповнила велике озеро сльозами.

Відпочинок у Верховині – це можливість потрапити у чудовий самобутній край з своєю культурою, побутом та звичаями. Саме у Верховині можна відпочити тілом та душею, оздоровити свій організм, набратися життєдайної прадавньої енергії. Вражень, котрі назбираєте тут, вистачить на все життя, а сюди захочеться приїжджати знову й знову.

Чим саме цікава Верховина або що варто оглянути насамперед:

  • Історико-краєзнавчий музей Гуцульщини, який відображає те, чим жило й живе поселення. Музей пропонує усім охочим оглянути експонати в трьох виставкових залах та у двох експозиційних. Чудова окраса музею — пара ляльок виконаних вручну та зодягнутих в традиційне гуцульське весільне вбрання, які нікого не залишать байдужим.
  • Музей гуцульського побуту, етнографії та музичних інструментів Романа Кумлика здивує та зачарує різноманіттям гуцульських музичних інструментів, серед яких трембіта — справжня душа Карпат.
  • Хата-музей фільму «Тіні забутих предків», яка відкрита відносно недавно — у 2000 році. У цьому будинку протягом семи місяців проживав «батько» фільму — Сергій Параджанов та неодноразово його відвідували інші творчі люди. Перед туристами відкривається магічний світ гуцульського побуту, автентичного гуцульського вбрання та неймовірний світ легенд та переказів.
  • Хата-гражда знаменита тим, що саме у цьому приміщенні знімалася культова стрічка «Анничка».
  • Писаний камінь — це скупчення велетенських каменів довжиною 100 метрів та висотою — 10 метрів. Брили зберігають древні написи, хрести, кола, фігурки людей та іншу таємничу символіку.
  • Озеро Марічейка, яке розташоване на висоті понад 1500 метрів над рівнем моря.
  • Обсерваторія на вершині Піп Іван. Захоплює з перших хвилин, оскільки знаходиться на висоті понад 2028 метрів над рівнем моря.
  • «Довбушеві комори» розташовані на дні однойменної ущелини, висота — 1100 метрів над рівне моря. Відомі тим, що саме у цих місцях знаходилися зимові пристанища опришків. Слід звернути увагу на те, що ці місця відкриті для туристів улітку, але взимку є надзвичайно небезпечними.​

Верховина, дешевий відпочинок в Карпатах

Відпочинок в Карпатах, Верховина

3. Татарів – затишне карпатське село

Пам’ятаєте, як співається у культовій українській пісні: «Є в тебе все – і ріки, і полонина! Це Україна! Моя країна!» Ці всі характеристики підходять для опису Татарова, адже тут є і вершини для підкорення, й гірська річка Прут, навколишня місцевість – територія Карпатського національного природного парку.

Отже, тепер більш детально про саме поселення. Розташоване селище в Івано-Франківській області, а тепер – увага: розтягнулося селище на близько 25 км! Річка Прут – місцева водойма, протікає на висоті над рівнем моря – понад 750 м! Татарів – це рай для людей, котрі не люблять дуже відчутних стрибків погодних явищ, адже температура влітку 15°С (середній зафіксований показник у липні), а взимку 7°С (грудень).

До речі, за часів польської окупації краю тут було розміщено багато центрів лікування органів дихання, оскільки тодішні медики вважали, що місцеве повітря пришвидшує процес оздоровлення.

Відпочинок з сім'єю у Татарові - це надзвичайно комфортно та незабутньо. У поселенні є чим зайняти дітей, дорослим теж не буде коли сумувати. Рекомендуємо також, якщо буде можливість вийняти помешкання у місцевих мешканців, оскільки це економніше та цікавіше. Вас радо зустрінуть та розкажуть про те, про що не пишуть у книжках. Також звідси можна вирушити до Буковелю – відомого українського гірськолижного комплексу.

Що варто оглянути у Татарові

  • Будівля залізничного вокзалу кінця XIX століття (зведена за часів Австро-Угорської імперії).
  • Храм Святого Дмитра, який знаходиться відразу обабіч головної дороги. Побудована церква у XVIII столітті, з дерева та є яскравим прикладом самобутньої гуцульської культури.
  • Саме тут розпочинається сходження на вершини Хом'як та Синяк.​​​

Осінній Татарів

Осінні барви Татарова

4. Яблуниця – окраса Карпат

З усіх сторін село оточене гірськими вершинами. З Півдня поселення «охороняє» масив Чорногори, вершини Говерла та Петрос. Зі Сходу поглядає Магура, а західну сторону охороняє Довбушанка та Попадя. З північної сторони гордо височіє Хом’як.

Поселення відоме найперше тим, що взимку збирає багато любителів активного відпочинку, адже тут розташовано безліч схилів, які є ідеальними для катання на лижах. Відомий український курорт Буковель знаходиться зовсім поруч, однак ціни в Яблуниці значно менші. У Яблуниці можна знайти житло та харчування, котре за якістю нічим не відрізнятиметься від того, що пропонують в Буковелі.

Відпочивати в Яблуницю часто приїжджають ще через те, що набридають черги до витягів у Буковелі під час зимового відпочинку в Карпатах, а в Яблуниці черги менші або ж зовсім відсутні. Яблучниця відкриває перед лижниками 6 трас, загальна довжина яких – 3 900. Найдовша з цих трас має 1 км.

Яблучниця може здивувати навіть бувалих лижників, адже родзинка курорту – підйом на вершину не на витязі, а на вертольоті!

Що є цікавого у Яблуниці:

  • Яблуницький перевал звідки відкривається панорама на Закарпатську область.
  • Снігові траси довжиною 1-4 кілометри та різних рівнів складності. Висота над рівнем моря — 260 метрів.
  • Вершина Хом'як.
  • Чарівні вершини Карпат: Говерла та Петрос.

Незабутній відпочинок в Яблуниці

Яблуниця - неймовірний відпочинок в Карпатах

5. Микуличин – незвичайне село у Карпатах

Це дуже зручне село для добирання, оскільки з якої б сторони ти не їхав – все одно попадеш у село, бо воно розтягнулося на довгі кілометри вздовж головної траси. Поселення користується великою популярністю серед тих, хто любить кататися у Буковелі, але прагне платити менші ціни за проживання та харчування.

У Микуличині значно дешевше ніж в Буковелі та Драгобраті. Окрім того, поселення має зручне розташування та комфортні дороги. Так мандрівник може зранку добратися в будь-яке сусіднє поселення, а вже ввечері повернутися назад та попивати на ґанку карпатський чай чи пиво.

Також варто відзначити, що тим, хто не має власного транспорту теж не буде важким завдання добратися в інше село чи місто, оскільки тут хороше сполучення, а сам громадський транспорт їздить належним чином.

Завітайте у Микуличин, адже навколишня природа подарує вам свято у будь-яку пору року. Влітку тут можна насолоджуватися повітрям, лісовими пахощами, збирати трави, ягоди, гриби, пити джерельну воду, купатися у чистих ріках. Тутешні краєвиди вразять своєю миловидністю, а ціни – помірністю. Тому, якщо прагнете надмірно не витратитися, то вам варто розглянути саме цей варіант недорого відпочинку в Карпатах.

Що оглянути в Микуличині:

  • Місцева пивоварня, яка славиться смачним напоєм. Тут його при вас приготують та продадуть.
  • Урочище Женець, де знаходиться однойменний водоспад Женецький Гук.
  • Із Микуличина можна розпочати сходження на вершини Хом'як та Синяк.

Панорама Микуличина

Карпати, панорама Микуличина

6. Мальовниче карпатське село Шепіт

Однією з родзинок відпочинку в селі Шепіт є чудові водограї. З усіх куточків України та світу сюди приїжджають помилуватися на красу води, котра перебуває у постійному русі. Водограї знаходяться у тутешніх лісах, вони ніколи не затихають, а завжди – нашіптують, що й дало назву самому поселенню – Шепіт.

Цікаво, що у місті проживає близько 200 митців різних народних ремесл. Те, що виготовляють їхні руки, притаманне тільки цьому краю. До речі, придбати естетичні та побутові речі можна на місцевих сувенірних ринках. Ціни на них різні й часто залежать від складності виконання та матеріалу виробу.

У поселенні проживають цікаві та неординарні люди, котрі завжди готові допомогти та підказати туристу цінну інформацію. Єдине, що тут не люблять, та це, мабуть, не люблять скрізь, коли туристи залишають після себе гори неприбраного сміття. Друзі, поважаймо природу!

Відпочинок у Шепоті це можливість оглянути:

  • Урочище Чорний Грунь.
  • Урочище Сигла.
  • Річку Брустурка, де знаходиться велика кількість живописних водоспадів.
  • Костеївський Потік (гірський струмок).
  • Вершину Грегіт (1472 м), де можна побачити оригінальні кам'яні розсипи.
  • Вершину Буковець (969 м).
  • Майстерні народних умільців, яких у селі більше 180-ти. Серед них відомий в Україні та за її межами Василь Грималюк — один з останніх майстрів, які роблять трембіти.

с. Шепіт, неймовірна краса Карпат

с. Шепіт, неймовірна краса Карпат

7. Шешори – яскрава частина Карпат

Знаходиться це село з такою екстраординарною назвою в Івано-Франківській області, Косівському районі. Висота над рівнем моря – 600 м. До речі, село здавна має статус курортного.

12-14 липня в поселенні відбувається міжнародний фестиваль етнічної музики. Серед музикантів та митців – австрійські, польські, російські, болгарські та словацькі. Цікаво, що взяти участь може будь-яка талановита людина з будь-якого куточку світу. Сцена та публіка розташовуються на... сільському стадіоні. Та хіба це може стати на заваді? У Шешорах відбувається багато цікавих дійств.

У поселенні наявний сприятливий клімат. Саме через це тут можна гарно та комфортно відпочити. Цьому сприяє природа, оздоровчі комплекси, туристичні бази. Незважаючи на те, що Шешори – це не Буковель, сервіс тут на високому рівні, а самі ціни – значно помірніші.

У Шешорах знаходиться комплекс «Сріблясті водоспади», котрий заснований ще у 1968 році. До уваги туриста декілька відпочинкових комплексів, два туристично-оздоровчі комплекси, санаторій-профілакторій «Шешори». У санаторії лікують захворювання шлунково-кишкового тракту, суглоби, нервову систему, серцево-судинні захворювання. Рекомендуємо відпочинок у Шешорах для тих, хто прагне не лише здобути приємні враження, але й оздоровитися!

Цікаві місця для огляду в Шешорах:

  • Урочище Лебедин — це заповідна територія, висота над рівнем моря — 650 м.
  • Горішній Храм — одна із найстаріших церков Прикарпаття.
  • Храм Святої Параскеви (1874 р.)
  • Замчище (ХVІІ-ХVIII ст.).
  • Пам'ятник Кобзарю.
  • Могила січових стрільців.

Карпати, відпочинок в Шешорах

Відпочинок в Шешорах, Карпати

8. Незабутній відпочинок у Вишкові

Про це місце немає багато інформації в інтернеті, на жаль, воно не користується популярністю через те, що усі масово їздять в Буковель та на Драгобрат. Однак, бувалі мандрівники знають, що у Вишкові можна відпочити не менш чудово,економніше та вигідніше для гаманця.

Знаходиться селище в Івано-Франківській області, на берегах річки Мізунки. До районного центру звідси 45 км. Висота поселення над рівнем моря – 800 м. До речі, через поселення проходить автомагістраль, котра сполучає два великі міста Долину та Хуст.

До речі, з Вишкова можна розпочати сходження на Вишківський Горган та до озера Синевир. Цікава інформація для туристів: у селі на території відпочинкового комплексу «Високий Перевал» працює витяг, довжина якого 700 метрів.

Що цікавого у Вишкові:

  • Храм Різдва Богородиці — єдиний православний храм на Долинщині, котрий належить до Московського патріархату.
  • Гірськолижний курорт «Вишків», загальна довжина траси — 1 000 м, працює витяги.

Карпати, с. Вишків

Карпатське село Вишків

Українські Карпати – це ціла низка незвіданих об’єктів та маршрутів. Тутешні локації змушують приїжджати сюди знову й знову заради прекрасних відчуттів. Тут є все: й стрімкі горді вершини, й загадкові старовинні замки, й співочі водограї. Карпати варті того, щоб побачити всю цю красу на власні очі, зробити чудові світлини та закарбувати кожну мить у пам’яті. Саме тут можна скуштувати справжнього гуцульського сиру, спробувати смачного гуцульського пива, покуштувати оригінальної карпатської кухні.

У Карпатах багато місць, де можна відпочити так, як це дозволяє гаманець. Помилково вважати, що тут дорого й недоступно. Звичайно, якщо орієнтуватися на наявні в готелі зірки та не шукати інші бюджетні варіанти, то можна й ніколи нікуди не виїжджати. Відпочинок у Карпатах – це можливість отримати заряд позитиву та енергії на увесь рік.