Де в Івано-Франківську дерева, що охороняються законом?


На території обласного центру ростуть десятки, а може й сотні тисяч зелених насаджень. Та лише п’ятеро з них мають статус заповідних і охороняються законом. За що вони удостоїлися такої честі?

Дуби, буки і гінкго

Їх небагато – усього п’ять. Три заповідні об’єкти, які відповідно до рішень обласної ради визначені ботанічними пам’ятками природи місцевого значення, знаходяться на території колишнього Княгинина, один – в районі вулиці Івана Франка, ще один – на вулиці Матейки. Статус пам’ятки природи надається відповідно до закону «Про природно-заповідний фонд України». Якщо йдеться про дерева, то дуже рідкісні або вік котрих перевищує 200 років. У кожного є спеціальний документ – охоронне зобов’язання, пише Західний кур'єр.

Перші три «охоронні» грамоти франківські дерева отримали майже чотири десятиліття тому, у грудні 1976-го. Рішенням облвиконкому статус пам’ятки природи було надано дубу, який нині розташований у дворі багатоквартирного будинку за адресою вул. Академіка Гнатюка, 4, гінкго дволопатевому на вул. Василіянок, 54а (фактично –  на вул. Богунській) і двом букам пурпуролистим, яких мешканці міста, на жаль, бачити не можуть, оскільки ті зростають на території спиртогорілчаного об’єднання (вул. Княгинин, 44). Пурпуролистий бук відрізняється від лісового кольором листя, яке має червоний відтінок.

Дубами і буками на Прикарпатті нікого не здивуєш. Що ж до гінкго, то це одне з найдавніших дерев на планеті, яке дійшло до наших днів. Воно вважається пращуром сосни та ялини. Нині в місті зростає кілька таких дерев. Вік найстарішого з них франківські фахівці оцінюють у 200-300 років. Само по собі вирости воно не могло, а отже було привезене на Прикарпаття і посаджено чиїмись дбайливими руками орієнтовно у ХVI-XVII сторіччях. Цікаво, що деревина гінкго стійка до вогню.

За часів незалежності охоронний статус отримали ще два вікові дуби обласного центру. В грудні 1999-го ботанічною пам’яткою визнано дуб, що росте на перетині вулиць Маланюка і Кобилянської, неподалік залізничного вокзалу. Перед тим рослину досліджували фахівці з Києва, – розповіла пані Ліля, на обійсті котрої зростає розлоге дерево. Вік рослини оцінили у майже 400 років. Позаторік під час сильної зливи одна з гілок відламалася і впала на проїжджу частину. Добре, що ніхто не постраждав. Пані Ліля вважає, що старі деревами треба не тільки охороняти, але й доглядати за ними.

Хто ж найстарший?

З нею погоджується Юрій Шпарик, доцент кафедри лісознавста  Інституту природничих наук ПНУ ім. В. Стефаника. Мало повісити табличку і огородити старе дерево, його потрібно регулярно обстежувати, лікувати тощо, – вважає науковець. Саме Юрій Степанович обстежував дуб на вул. Матейки, який в січні 2010-го наразі останнім з міських насаджень отримав статус ботанічної пам’ятки.

“Ми пробурили спеціальний шурф, щоб визначити вік рослини, – розповідає фахівець, – точно не пригадаю цифру, але дуб виявився старішим за наш обласний центр”.

З чиєсь подачі саме дуб на вул. Матейки стали вважати найстарішим у місті. Хоча візуально він поступається розмірами своїм «родичам» з парку ім. Шевченка (їх, до речі, чомусь обходять увагою, можливо, через те, що парк ще в 1972 році визнано пам’яткою садово-паркового мистецтва) і, тим паче, дубові на вул. Гнатюка.

Останній росте практично в самісінькому центрі Івано-Франкіська, за якихось 250 метрів від «білого будинку». Дуб проглядається з вулиці Івана Франка, однак щоб по справжньому оцінити його велич потрібно зайти у двір. Будинок на Гнатюка, 4 зведено в кінці 1970-х майже впритул до дерева. Якби не охоронний статус, ми б сьогодні його вже не спостерігали. Могутня рослина своєю кроною затінює практично увесь дім, однак, як ми довідалися в ЄРЦ, скарг на таке сусідство від мешканців не надходило…

Фахівцям природничого інституту цілком до снаги визначити, яке з дерев є найстарішим у місті, – стверджує Юрій Шпарик. Однак потрібно, щоб ця тема мала суспільний інтерес. Наразі ж у місті не можуть провести елементарну інвентаризацію зеленого фонду – не виділяються кошти. Кілька років тому тільки в громадських місцях, вздовж міських вулиць росло понад 30 тисяч дерев та кущів. Чи є серед них ті, що потребують захисту? Можливо. Але ця тема потребує більш ґрунтовного дослідження.

А було б цікаво…

Обласна рада час від часу продовжує надавати віковічним рослинам статуси ботанічних пам’ятки місцевого значення. Втім, якщо ви спробуєте довідатися, котре з дерев Івано-Франківщини вважається найстаршим, то навряд чи почуєте, якусь конкретну адресу. А було б цікаво…

В 2010 році Міністерством охорони навколишнього середовища за ініціативи Київського еколого-культурного центру проведено конкурс «Національне дерево України». Ентузіасти з різних куточків країни подавали відомості про відомі їм вікові дерева, що зростають в їх місцевостях.

Так з Івано-Франківщини на конкурс потрапив добрий десяток дубів віком понад 500 років, які ростуть в різних районах області. Якщо оперувати саме цими даними, то найстаршим серед них є т. зв. Дуб Карпінського у селі Голосків на Коломийщині. На момент проведення конкурсу в обхваті дерево мало 7,13 м, а його висота складала 35 м. Вік дуба – майже 900 років. Дуб називають за іменем відомого польского поета Францішека Карпінського, який народився у Голоскові і любив працювати під цим деревом.

За однією з легенд, у дубі є потаємні двері, які можуть одчинити тільки обрані. Ключа до тих дверей не шукайте, бо відкрити їх можна тільки вимовивши містичні слова. З під самого дуба б’є прозоре джерело, яке має неабияку енергію. Старожили говорять, що вода з-під дуба є цілющою. За іншою легендою, в село одного разу завітав Олекса Довбуш, і заховав свого скарба у дубі… За матеріалами конкурсу у 2011 році дуб Карпінського і ще кілька отримали охоронний статус.

Власникам територій, на яких ростуть віковічні дерева роз’яснено про їхню цінність і надані копії охоронного зобов’язання. Біля дерев-пам’яток заборонено споруджувати будівлі, ставити впритул малі архітектурні форми, не можна нищити гілля, обривати листя… Вони повинні мати огорожу по периметру з металевою табличкою, де чітко вказано, що це пам’ятка природоохоронного значення.

Дуби-рекордсмени

900 років – дуб Карпінського, село Голосків Коломийського р-ну (обхват – 7,13 м)

800 років – дуб в селі Рудники Снятинського району (обхват – 6,38 м)

700 років – дуб в селі Вікторів Галицького р-ну (обхват – 6,42 м)

– два дуби в селищі Солотвин Богородчанського р-ну (обхват – 6,8 і 7 м)