Децентралізаційні підсумки року на Івано-Франківщині


17 грудня в Івано-Франківському Центрі розвитку місцевого самоврядування в рамках заходу «До і Після реформи» підвели підсумки року в частині впровадження реформи децентралізації на Прикарпатті, а також презентували досягнення об’єднаних громад.

На завершення 2018 року в області створено 31 ОТГ. Загалом площа ОТГ становить 23,3% від площі області. 26,6% територіальних громад області вже об’єднались. Перспективний план формування територіальних громад області, затверджений Кабінетом Міністрів України, на сьогодні покриває 97,6% території області. 23,9% мешканців Прикарпаття проживає в ОТГ.

«Головним критерієм об'єднання громад усі 4 роки на Прикарпатті була не кількість, а якість об'єднання, реальна робота на покращення умов життя людей в ОТГ. Ми перетнули певний екватор. Половина громад від кількості, передбаченої Перспективним планом, вже створені. Спільна праця ОТГ, експертного середовища (Програми U-LEAD, DOBRE, Пульс, ПРООН), за підтримки влади, дала можливість отримати результати змін, які демонструють ОТГ. Багато роботи попереду, але напрямок обрано правильний, мотиваційний і за реформою децентралізації майбутнє європейської України», - відзначив директор Івано-Франківського ЦРМС Руслан Панасюк.

Він же додав, що лише у 300 навчальних та інформаційних заходах, організованих Івано-Франківським ЦРМС за 2018 рік взяли участь близько 11 тисяч представників різних галузей.

Окрім того, на стадії завершення процесу об’єднання перебуває об’єднана територіальна громада з центром в м. Долина.

У чотирьох новостворених прикарпатських ОТГ цього тижня, 23 грудня, відбудуться перші вибори - Коршівській, Букачівській, Вигодській та Новицькій. Також додаткові вибори депутатів відбудуться у сільських радах, які приєднались до вже працюючих Ланчинської, Рожнівської та Брошнів-Осадської ОТГ.

Нові громади та приєднання до діючих громад – це найпереконливіші докази ефективності реформи децентралізації. Адже саме побачивши успішну роботу об’єднаних громад, покращення послуг та інфраструктури, мешканці приймають рішення про створення ОТГ. Серед переваг об’єднання збільшені бюджетні та фінансові можливості, повноваження, самостійність у прийняті рішень, отримання земель за межами населених пунктів та коштів державної підтримки для громад.

З 2014 по 2018 рік у 39 разів зросла державна підтримка на розвиток територіальних громад і розбудову їх інфраструктури. ОТГ Івано-Франківщини реалізували лише за кошти інфраструктурної субвенції в 2016 році - 41 проект на суму 21,8 млн грн, в 2017 році - 95 проектів на суму 43,2 млн грн, в 2018 році – 129 проектів на суму 58,4 млн грн. З 2-х у минулому році до 9-ти цьогоріч зросла кількість проектів ОТГ, які виграли конкурс і будуть профінансовані за кошти Державного фонду регіонального розвитку.

Загалом, в 2018 році в об‘єднаних територіальних громадах Прикарпаття реалізовано 151 проект місцевого розвитку за такими напрямками: 15 - інфраструктура закладів культури, 15 - спортивна інфраструктура, 10 - вуличне освітлення, 29 - інфраструктура дошкільної та шкільної освіти, 9 - адміністративні будівлі, ЦНАПИ, 8 - матеріально-технічна база комунальних підприємств ОТГ, 38 – дороги, 10 - інфраструктура закладів медицини, 2 – водозабезпечення, 2 - благоустрій територій ОТГ, 6 - розвиток туризму, 2 - розвиток дрібного фермерства, 2 - безпека і захист, 3 - планувальні документи.

Окрім того, 15 проектів від 13 ОТГ стали переможцями 9 обласного конкурсу програм та проектів розвитку місцевого самоврядування та отримають співфінансування наступного року.

Громади Івано-Франківської області активно взяли участь у двох раундах відбору на отримання допомоги у створенні або модернізації ЦНАП від Програми «U-LEAD з Європою». В результаті переможцями відбору стали 26 заявок. Станом на грудень 2018 року 10 громад вже розпочали співпрацю з Програмою.

Також в рамках заходу «До і Після реформи» три прикарпатських об’єднаних громади – Витвицька, Більшівцівська та Нижньовербізька – презентували свої досягнення для журналістів, представників депутатського корпусу та громадського сектору.

Основний акцент представники громад зробили на реалізованих проектах завдяки розширеним повноваженням та більшому бюджетному ресурсу, які отримали в результаті впровадження реформи децентралізації.