День Андрія Первозванного: традиції та прикмети свята


13 грудня відзначається День святого Андрія Первозванного. Які традиції та прикмети пов'язані з цим святом, а також що не можна робити в цей день.

Свято Андрія Первозванного – це не тільки релігійне свято, але й народне. Люди вважають, що ніч з 12 на 13 грудня наповнена чарами. Це свято з'явилося дуже давно, багато традицій Дня Андрія Первозванного вже забуті, але деякі все ще актуальні, пише 24 канал

Стародавня християнська легенда каже, що апостол Андрій Первозванний проповідував християнство в самому Царгороді, на побережжях Чорного моря та в околицях Києва. Хоч Андрій Первозванний – християнський святий, але в народні традиції, звичаї і обряди в цей день мають дохристиянський характер: гадання на майбутню долю, заклинання та ворожіння.

В народі ще це свято називають Калита. Воно вважається парубочим святом, оскільки у Андріївську ніч парубкам дозволено бешкетувати і робити різні збитки, а дівчата цієї ночі можуть дізнатись свою долю. Свято Андрія є святом молодіжних гулянь, де юнаки і дівчата шукають собі пару для майбутнього подружнього життя.

День Андрія Первозванного 2017: ворожіння
День Андрія Первозванного 2017: ворожіння

День Андрія Первозванного 2018: традиції свята

Традицій дійшло до нашого часу зовсім небагато, але головні збереглися. У першу чергу потрібно розповісти про ворожіння на Андрія Первозванного.

У цей день дівчата намагалися дізнатися, хто ж буде їх судженим, а варіантів було кілька:
- перед тим як лягти спати, потрібно покласти шматочок хліба, який ви самі спекли, під подушку і сказати: "Суджений-ряджений, приходь мого хлібця скуштувати". Хто наснитися, той і буде вашим чоловіком.
- слід налити води в тарілку, покласти на неї кілька соломинок у вигляд містка і поставити собі під ліжко. Суджений прийде перевести наречену через міст, тобто, насниться.
- також можна дізнатися, скільки у вас буде дітей, але для цього обов'язково потрібна морозна ніч. Потрібно ввечері налити чарку води, опусти перстень і виставити на мороз. Перед сном загляньте у чарку: скільки буде горбків, стільки буде і синів, а скільки ямок – стільки дочок.

За традиціями наших предків, дівчата та хлопці сходилися до однієї хати ввечері 12-го грудня. Жартували, оповідали цікаві історії та грали в різні ігри, а в ніч з 12 на 13 грудня ворожили.

Що не можна робити на День Андрія Первозванного

Цього дня не можна шити, ткати і прясти. В цей день, щоб не накликати біду, цими ремеслами займатися не можна було категорично. Ця заборона іноді поширювався на довший період – аж до Водохреща.

Всі інші заборони на Андрія Первозванного лунають із боку церкви. І пов'язані вони в основному з ворожінням. З точки зору церкви, на Андрія Первозванного не можна гадати.

Прикмети на День Андрія:

- Якщо до 13 грудня не випаде сніг, зима буде тепла й малосніжна, якщо випаде – холодна й сніжна.
- Якщо тиха вода – хороша зима, шумна – тріщатимуть морози, будуть бурі, заметілі.
- Червоний вогонь в печі – на холоднечу, білий – на відлигу.
- Якщо у свято Андрія йде сніг – зима буде морозною і холодною.
- Зимно, але сонячно? Бути хорошому врожаю.