Депутат обласної ради вимагає від Азарова вибачитися за “ганебну та відверто злочинну заяву”


Вчора у ЗМІ було опубліковано заяву прем'єр-міністра України Миколи Азарова, якою він пригрозив підняти тарифи на газ для населення Львівської та Івано-Франківської областей, як відповідь на рішення обласних рад щодо видобутку сланцевого газу.

Відносно ситуації, яка може скластися, за коментарем СТИК звернувся до депутата обласної ради, голови фракції «Батьківщина» Юрія Романюка.

«Прем’єр-міністр України Азаров своїм коментарем вчинив державний злочин, поділивши громадян України всупереч Конституції, яка прямо передбачає відповідальність за будь-яку расову, територіальну, національну, релігійну чи іншу приналежність тих чи інших громадян», - заявив Романюк.

Також депутат повідомив, що Львівська та Івано-Франківська обласні ради жодним чином не перешкоджають видобутку сланцевого газу.

«Ні Львівська, ні Івано-Франківська облради ніколи не ухвалювали жодних рішень заборони розроблення та видобування сланцевого газу на своїх територіях»,- додав він.

«Депутати обох рад, як представники відповідних громад, висловили лише свою стурбованість щодо гарантій екологічної безпеки щодо забруднення підземних, грунтових вод. Тому що такі заходи безпеки є прямим обов’язком влади будь-якого рівня. Окрім того, залишається неврегульованим визначення майбутнього розподілу видобутого газу споживачам не тільки даної території, а й усієї України. Адже, якщо після видобутку власного сланцевого газу його вартість для населення буде не нижче імпортованого газу в Україну, або його ціна буде не значно відрізнятися від імпортованого, тоді громадам обох областей незрозуміло для чого впроваджувати такі ризиковані проекти».

Зокрема, депутат зазначив, що «громада області вимагає від уряду дати гарантовані відщеплення від рентної плати (50 відсотків) в бюджет області для вирішення усіх соціально-економічних потреб».

«Незрозумілою та абсурдною виглядає схема відверто корупційної 10-відсоткої долі «Сім’ї» у даному проекті», - підкреслив Юрій Романюк.

На останок, депутат Романюк закликав Азарова негайно вибачитися перед представницькими органами самоврядування та мешканцями обох областей.

«Якщо прем’єр-міністр Азаров не вибачиться перед Івано-Франківською та Львівською обласними радами і не дезавуює свою ганебну, провокативну і відверто злочинну заяву, то я запропоную проект рішення обласної ради, яким буде створено обласне комунальне підприємство «ПрикарпатСланцГаз» з фірмою «Шеврон» напряму, минаючи Київ (Донецьк-Єнакієво), з розподілом часток «50 на 50». Ніде в чинному законодавстві України Івано-Франківській або Львівській облраді не заборонено здійснювати дану господарську діяльність. Азаров – ти не правий», - резюмував Юрій Романюк.

До теми: Прем'єр-міністр України Микола Азаров пропонує підвищенням тарифів на газ для населення Прикарпаття