Депутати облради звернулись до Кабміну через брак комбайнів та тракторів у ПТУ


1 березня 2019 року в Івано-Франківській обласній раді розпочалось друге пленарне засідання двадцять сьомої сесії. На розгляд депутатів винесено більше трьох десятків питань.

Як зауважив доповідач, депутат облради Юрій Черневий, за закладами професійно-технічної освіти Прикарпаття для використання в навчально-виробничому процесі закріплено 568 гектарів землі сільськогосподарського призначення. Втім, наявна у них техніка застаріла та не відповідає вимогам сучасних світових агротехнологій.

«Відповідно учні ПТУ не мають можливості здобувати практичні навички роботи на сучасних сільськогосподарських машинах, які використовуються у вітчизняних агропідприємствах. Керівники сільськогосподарських підприємств, в свою чергу, скаржаться, що профтехосвіта не спроможна забезпечити їх виробничими кадрами, підготовленими на достатньому рівні, оскільки в навчальних закладах новітня сільськогосподарська техніка відсутня.

Виходом з цієї ситуації була б законодавчо врегульована можливість спільного обробітку земель навчальних закладів шляхом проходження практики учнями з залученням сільськогосподарських машин аграрних підприємств.

Така співпраця навчальних закладів профтехосвіти з підприємствами створить можливість опанування нових виробничих технологій учнями, сприятиме надходженню фінансових та матеріальних ресурсів до бюджету училищ, допоможе зміцнити їх навчально-матеріальну базу», - зазначив Черневий.

У свою чергу депутат облради Ігор Дебенко здивувався, що 568 гектарів землі сільськогосподарського призначення досі закріплені за закладами профтехосвіти і навчальними закладами.

"На моє переконання належний обробіток землі є запорукою добробуту та передумовою для економічного зростання громади краю. Водночас, землі сільськогосподарського призначення, які закріплені за навчальними закладами в існуючому форматі є пережитком cовєцкою минулого та створює передумови для корупційних дій. Земля має оброблятися професіоналами, сільгосппідприємствами, а навчальні заклади могли б делегувати туди студентів на практику", - запропонував свободівець. 

Відтак, Івано-Франківська обласна рада прийняла звернення до Кабміну з проханням розробити та прийняти відповідні законодавчі зміни, аби залучення підприємств та їхньої матеріально-технічної бази стало можливим.