Депутати відмовили фірмі скандального регіонала у видобутку надр на Прикарпатті


Сьогодні, 10 березня в Івано-Франківську розпочалась сесія обласної ради. На порядку денному близько сорока питань.

Другим питанням депутатський корпус розглянув проект рішення «Про погодження надання товариству з обмеженою відповідальністю «ПАРІ» у користування ділянки надр».

Як відомо, сьогодні на сесію обласної ради прийшли учасники АТО з Яремчанщини. Бійці вимагають не допустити до видобутку надр фірму скандального регіонала Злочевського. Йдеться про видобуток нафти й газу на Чемигівській площі.  Слід зауважити, фірма вже уклала договір з селищними головами про соціальну відповідальність. Зокрема "ПАРІ" повинна зробити вуличне освітлення в селищі Татарів Яремчанської міськради та купити сміттєвоз сусідньому Микуличину.

Компанія ПАРІ, що претендує на видобуток нафти й газу на Івано-Франківщині входить до кіпрського холдингу «Бурізма». Її власником у свою чергу є кіпрська ж "Brociti Investments Limited". І за даними кіпрського реєстру, єдиним власником "Brociti"є скандальновідомий Микола Злочевський (міністр екології при Януковичі).  "ПАРІ" отримало дозвіл на геологічне вивчення Чемигівської площі Івано-Франківської області ще за часів його перебування на посаді міністра в уряді Азарова. Площа родовища, яке збирається експлуатувати фірма - 9,7 га.

Сьогодні ж, Василь Вітенко,  представник "ПАРІ" запевнив, що компанія вже два роки має інших власників. Також заявив, що фірма працюює вже на Косівщині та Львівщині, готова брати на себе соціальну відповідальність перед громадами, тож просить підтримати надання дозволу. 

Натомість його словам заперечили депутати. Мовляв, на Косівщині навіть дорогу не зробили і сплачують копійки у сільський бюджет.

Водночас голова облради Олександр Сич зауважив, що обговорював питання видачі дозволів на видобуток надр з очільниками інших областей.

"Так от. Ми вперше бачимо представника компанії у сесійній залі. Зазвичай нам з Києва просто пропонують підтримати надання дозволів і ніхто з представників компаній не вважає за доцільне прийти і переконати, що треба голосувати. Розповісти, що вони готові доброго зробити для громади, яку соціальну відповідальність готові брати. Натомість у інших областях ситуація протилежна. Тому кожного разу, коли нам пропонують голосувати за надання дозволу на видобування, депутати хотіли б тут бачити представників фірми, яка хоче взяти землю в оренду та представників органів місцевого самоврядування, аби почути думку громади", - підкреслив Олександр Сич.

У підсумку сесія обласної ради відмовили у погодженні надання дозволу скандальній фірмі. За таке рішення проголосували 75 депутатів, проти 1. Голосування присутні активісти зустріли оплесками.