Держбюджет у січні недоотримав чверть доходів


Доходи державного бюджету за січень 2020 року склали 42,6 млрд грн, що на 13,8 млрд грн (24,5%) менше від планового показника на цей місяць.

Відповідні дані оприлюднили в Міністерстві фінансів, пише Громадське.

«За оперативними даними ДКСУ про виконання бюджету у січні, доходи загального фонду державного бюджету склали 42,6 млрд грн та були на 13,8 млрд грн меншими за розпис», — йдеться у повідомленні.

Головною причиною недовиконання доходів вказують «суттєві зміни макроекономічних показників у порівнянні з прогнозом уряду, затвердженим у жовтні 2019 року».

«Це, зокрема, міцніший обмінний курс гривні (середній курс січня становив 24,1 грн/дол. США, тоді як в бюджеті враховано середньорічний курс 27 грн/дол. США), менший обсяг імпорту (на 2,5% р/р) та нижчі ціни на газ», — пояснили у Мінфіні.

Нагадаємо, за результатами 2019 року доходи загального фонду державного бюджету становили 96,9% від розпису. Зазначається, що виконати планові показники за доходами держбюджету не вдалося через кілька чинників.

Загальний дефіцит був меншим за плановий і становив 72,4 млрд грн, що за оцінкою становить близько 1,8% ВВП. Дефіцит загального фонду Державного бюджету був у межах планового показника у 69 млрд грн.