Деяким дорогам одразу після капітального ремонту потрібен поточний


Попри чималий обсяг виконання впродовж останніх років капітальних ремонтів доріг, мешканці міста останнім часом дедалі більше нарікають на якість робіт. На новому покритті надто швидко проявляються різні дефекти – розходяться шви, з’являються тріщини, утворюються ями і напливи, провалюються люки.

Під час ремонтів і укладання нового асфальту не витримується профіль дороги, інколи решітки дощових колодязів взагалі опиняються вище рівня покриття, тому вода до них не потрапляє і залишається на дорозі, що в подальшому призводить до поступового її руйнування. Навіть доходить до того, що ще до здачі дороги в експлуатацію верхній шар покриття на певних ділянках доводиться фрезувати і наново асфальтувати, порушуючи цілісність щойно укладеного асфальтного полотна, як це недавно було на вулиці Слави Стецько, пише Західний кур'єр.

Вибирали з гірших

Інтенсивно ремонтувати дороги у місті взялися з 2012 року. Оскільки на той час більшість із них перебували в незадовільному стані, міська влада вирішила застосовувати Вінницьку технологію вибіркового капремонту. Старий асфальт знімали за допомогою фрези, а потім укладали вирівнюючий шар покриття і верхній шар зі щебенево-мастичного асфальтобетону, який містить більше бітуму, є еластичнішим, водостійкішим та довговічнішим. Ремонти виконували досить швидко. Кілька днів незручностей на підготовку – і за одну ніч дорогу встеляли новим асфальтом. Одними з перших таким методом відремонтували вулиці Гординського, Пулюя, початок вулиці Вовчинецької та вул. Січових стрільців. І якщо перші ще й досі перебувають у хорошому стані, то покриття вулиці Січових стрільців «латали» уже чотири рази.

Від трьох до п’яти

Гарантія на вибірковий капремонт становила три роки, впродовж яких підрядник власним коштом мав виправляти усі дефекти покриття. Чи не найбільше їх дуже швидко проявилося на багатостраждальному мості через Бистрицю Солотвинську, на вулицях Галицькій та колишній Новгородській, які ремонтували у 2013 році. Підрядник тоді виправдовувався, мовляв, на мості через Бистрицю розлили масло, а під Новгородською залягають торф’яники, автомобільний рух надто насичений, тож покриття і не витримало. Згодом місто відмовилося від практики вибіркових капремонтів. Капітальні ремонти доріг стали виконувати із заміною комунікацій, влаштуванням відповідного дорожнього корита та дорожньої основи. Це призвело до подорожчання вартості і збільшення тривалості виконання робіт. Але на такі капітальні ремонти встановили гарантійний термін п’ять років, що фактично дорівнює міжремонтному періоду.

Ремонт безперестанку

У 2016 році розпочався довгоочікуваний капітальний ремонт вулиці Богдана Хмельницького. Радості мешканців не було меж. Міська влада пишалася тим, що одна з найзанедбаніших вулиць отримає не лише нове тришарове покриття дороги та вимощені плиткою тротуари, а й нові мережі та зовнішнє освітлення і після ремонту розвантажить вулицю Вовчинецьку, яку теж запланували у капремонт. Капремонт Вовчинецької триває і досі, а вулицю Богдана Хмельницького урочисто відкрили торік у серпні. Але вже через кілька місяців, після зими, на дорозі у кількох місцях почав викришуватися асфальт (фото). Підрядник виконав гарантійний ремонт, якість якого, за словами мешканців вулиці, теж доволі сумнівна. А ще один прикрий випадок трапився цьогоріч з капремонтом вулиці Слави Стецько. Там, ще до здачі дороги в експлуатацію, підряднику довелося у кількох місцях фрезувати новий асфальт і укладати його заново (фото). Але цілісного дорожнього покриття після такого капремонту вулиця уже, звісно, не має. Зараз у місті планують асфальтувати вулицю Мазепи, що стане завершальним етапом її капремонту на ділянці від Крихівецького кільця до перехрестя з вулицею Гординського. Тож залишається сподіватися, що роботи виконають якісно і цьому не стане на заваді прохолодна дощова осіння погода.

Труднощі нагляду

Перевірка дотримання технології при виконанні капітальних ремонтів та їх якості покладається на відділи технагляду замовника робіт. До прикладу, відділ технагляду департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою налічує восьмеро осіб. Цей департамент щорічно є замовником робіт на понад трьохстах об’єктах. Лише торік серед них було два десятки доріг, понад 40 міжбудинкових проїздів та понад 30 тротуарів. А ще є різноманітні елементи дорожньої інфраструктури, малі архітектурні форми, перильні огородження, урни, лавочки тощо. Тож на одного працівника технагляду комунального департаменту припадає до півсотні різноманітних об’єктів. Найбільшими ж проблемами, з якими доводиться стикатися в процесі технагляду за виконаннями робіт, за словами комунальників, найперше є недбалість підрядників, нестача технічних спеціалістів, брак робочої сили, помилки і прорахунки в проектно-кошторисній документації, а також передача на баланс і подальша належна експлуатація уже переданих підрядниками на баланс об’єктів.