Для ОТГ Прикарпаття збільшили освітню субвенцію


На засіданні Уряду було прийнято розпорядження Кабінету Міністрів України «Про перерозподіл обсягу освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2018 році».

Прийняття цього нормативно-правового акта спричинене дефіцитом освітньої субвенції та критичним станом виплат заробітних плат педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти в окремих містах, районах та об’єднаних територіальних громадах.

Загалом обсяг освітньої субвенції для окремих обʼєднаних територіальних громад та міст України збільшено на 54 508,7 тис. гривень. Громадам Прикарпаття також збільшено освітню субвенцію. Зокрема додатково до визначеного Законом України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» обсягу освітньої субвенції Білоберізька ОТГ отримала 600 тис. грн., Тлумацька ОТГ ‒ 1 900 тис. грн., Більшівцівська ОТГ ‒ 500 тис. грн., Матеївецькій ОТГ ‒ 300 тис. грн., Войнилівській ОТГ ‒ 400 тис. гривень.

Голова Тлумацької міської ОТГ Роман Круховський розповів, що проблема з виплатою зарплати педагогічним працівникам за кошти державної освітньої субвенції виникла з початку року, тому що розрахунки показали, що недостатньо грошей було заплановано в Державному бюджеті на субвенцію освітянам. Роман Круховський звернув увагу, що експерти Асоціації міст України постійно вивчають проблеми в громадах, оперативно на них реагують та вирішують.

АМУ раніше зверталась до Премʼєр-міністра України та Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти щодо необхідності перегляду обсягів освітньої субвенції до початку відпускного періоду в освіті та потреби внесення змін у формулу її розрахунку. І це також є результатом спільної роботи. Проте, як зазначив очільник Тлумацької ОТГ, ці додаткові кошти – це тільки четверта частина від потреб щодо належного забезпечення освітнього процесу.