Для ремонту дамб на прикарпатських річках потрібно понад 260 мільйонів


Прикарпаття відноситься до паводконебезпечних територій, втім водозахисними спорудами захищене тільки на 27%.

Про це під час апаратної наради в облдержадміністрації прозвітував начальник Дністровського басейнового управління водних ресурсів Роман Михайлюк, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

За його словами, основними проблемами, у водній галузі області є:

  • не відновлені дамби після паводків минулих років.
  • велика кількість безгосподарських споруд і незавершених об'єктів.
  • відсутність Порядку проведення руслоочисних робіт
  • не очищені водотоки і потічки на території ОТГ

Наразі на балансі БУВРу нараховується 270 водозахисних і берегоукріплюючих споруд, з них 72 об'єкти перебувають в аварійному стані.

"На їх відновлення необхідно 262 мільйони. Проблема в тому, що фінансуються тільки наслідки паводків і повеней, а на попередження грошей немає. Останніх 20 років нам виділяли 1-3% від необхідної суми грошей",- пояснив Михайлюк.

Загалом, каже Михайлюк, в найгіршому стані перебувають дамби в селах Підлісся, Березівка, Борщів, Воскресінці, та берегоукріплення в селах Смодна і Лисець. Для їх відновлення управління відправило запит на виділення 62 мільйонів з держрезерву. Ще 40 мільйонів передбачено в регіональній програмі, яка фінансується з обласного фонду охорони навколишнього середовища.

Голова ОДА доручив Дністровському управлінню сформувати перелік пріоритетних об'єктів та можливі джерела фінансування, щоб область могла перезимувати і не боятися весняних паводків.

"Що стосується руслоочисних робіт, то ми зранку радилися щодо цього питання з юридичним департаментом. Вони сказали, що ваше управління має право проводити руслоочисні роботи і переміщувати суміші без вивозу доки не буде розроблений Порядок",- сказав Денис Шмигаль.