Дмитро Шлемко про видобуток "сланцю" на Прикарпатті: ми спокійно зможемо вирішувати проблеми незалежності України через видобуток наших вуглеводнів


Минулого тижня сесія Івано-Франківської облради погодила Угоду про розподіл вуглеводнів, яка передбачає видобуток сланцевого газу на Прикарпатті іноземною компанією «Шеврон» та українським приватним підприємством «Надра Олеська». Після запальних дискусій, 62 депутати із 81 присутнього проголосували за видобуток «сланцю».

Кореспонденти «Бліц-Інфо» запитали у політиків їхнє бачення плюсів та мінусів майбутнього видобутку сланцевого газу на Прикарпатті. 

На думку народного депутата України Дмитра Шлемка, є три найважливіші плюси такого  рішення. Однин з них те, що фахівці зможуть дати відповіді на питання чи справді на теренах Галичини є сланцевий газ? Крім того, вони проведуть розвідувальні роботи по видобутку сланцевого газу,на що в України коштів немає.

«На сьогодні ніхто ще не може дати відповіді є на теренах Івано-Франківщини Львівщини Тернопілля тобто Галичини сланцевий газ придатний для видобутку чи немає. А фірма  дасть на це відповідь. Вона може провівши розвідувальні роботи сказати, цей сланцевий газ є в Україні в таких то об’ємах і його можна видобувати чи ні. Ми би цього зробити ніколи не змогли у звязку з тим, що сьогодні не вистачає коштів на розвідувальні роботи», - зауважує політик.

До того ж, за його словами, об’єми видобутку газу та нафти постійно падають саме через брак грошей.

«Друге знаючи - це ми зможемо дати відповідь на наступне, яким  способом фірми будуть видобувати його. Тим традиційним гідророзривом який існує в Америці Польщі в інших країнах чи зовсім іншим нетрадиційним, що може шкодити екології  і природі нашого краю»,- переконаний Дмитро Шлемко.

Що найважливіше український політик переконаний - таким чином можна буде вирішити проблеми незалежності України. 

«Якщо газ цей який ми сьогодні в принципі плануємо, що буде, дійсності можна буде видобувати без загрози і ризиків, які найбільше боїться населення краю - екологічних, то це означає що ми спокійно зможемо вирішувати проблеми незалежності України через видобуток наших вуглеводнів», - запевняє пан Шлемко.

А що стосується мінусів видобутку «сланцю» на Прикарпатті, то політик зауважив про них говорити на даному етапі не варто, адже наразі їх немає.

«Щодо мінусів то жодних на сьогодні немає, тому що цей процес видобутку буде тривати як мінімум два, а то й більше років і за цей  проміжок часу, я  думаю 2015 році зміниться  головне керівництво країни, тоді ми зможемо дати відповідь на яких умовах ми підпишемо угоду», - наголошує Дмитро Шлемко.