До кінця року на Прикарпатті хочуть створити ще 12 нових об'єднаних громад


Про це заявив директор ІФ центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Панасюк в ефірі телеканалу «3-студія» у програмі «Тема тижня».
 За його словами, три нові територіальні громади в області вже подали до ЦВК звернення щодо призначення перших виборів голови та депутатів місцевої ради. Зокрема, це дві ОТГ із Косівського району – Рожнівська та Яблунівська, а також Чернелицька громада з Городенківського району.

«Нині на Прикарпатті вже утворено 12 ОТГ. До цього списку скоро увійдуть ще три громади, які вже подали звернення до ЦВК щодо проведення виборів, — підкреслив Руслан Панасюк. — Ми ставимо амбітне завдання – утворити у 2017 році ще 12 нових об’єднаних територіальних громад».

Директор ІФ центру розвитку місцевого самоврядування вже вкотре нагадав, що не кількість створених ОТГ в області, а їх якість є пріоритетним завданням ІФ ЦРМС та обласної влади. «Ми ставили за основу якісний показник майбутньої ОТГ. Важливо, щоби в таких громадах була належна інфраструктура, якісні освітні та медичні послуги», — сказав Руслан Панасюк, додаючи, що «люди – гроші – інфраструктура» – це основна формула спроможності  ОТГ.

Експерт також звернув увагу на зміни до чинного законодавства у частині підтримки місцевого самоврядування. Він розповів про законопроекти, ухвалені Верховною Радою України 9 лютого 2017 року, які суттєво спрощують процедуру об’єднання. Зокрема, йшлось про Закон України №4772 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добровільного об’єднання громад). Законопроект надає право громадам за спрощеною процедурою приєднуватись до вже створених ОТГ. Також йшлося і про Закон щодо статусу старости села, селища. Згідно законопроекту староста визначається посадовою особою та наділяється чіткими владними повноваженнями.

За словами директора ІФ ЦРМС, європейські експерти відзначають, що темпи утворення територіальних громад в Україні нині є кращими, аніж в державах, які свого часу проводили реформу децентралізації. Зокрема, це стосується Латвії, Литви, Естонії та Польщі.

«Ми відстали від цих держав у проведенні реформ на цілих 25 років. А тому зараз потребуємо системних змін в сфері публічного управління. Україна робить важливі кроки із зміни адміністративного устрою та децентралізації публічної влади», — резюмував експерт.