До нового року на Прикарпатті зрубають майже 25 тисяч ялинок


На Прикарпатті встановили ліміти використання лісових ресурсів при заготівлі новорічних ялинок і гілок на 2018 рік.

Відповідне розпорядження 29 листопада підписала перша заступниця голови обласної державної адміністрації Марія Савка, інформує Бліц-Інфо.

«Постійним лісокористувачам: заготівлю проводити в межах затверджених лімітів на обстежених та погоджених обласним управлінням лісового та мисливського господарства ділянках. Реалізацію новорічних ялинок здійснювати з обов’язковим маркуванням пластиковими бирками зі штриховим кодом», - йдеться у документі.

Найбільше заплановано зрубати у Косівському районному підприємстві «Райагроліс» - 5 000 ялинок та 60 000 гілок, у Кутському лісовому господарстві - 3 800 ялинок та 8 000 гілок, у Ворохтянському лісовому господарстві – 3 000 ялинок та 1 000 гілок.

Водночас не здійснюватимуть заготівлю на території Галицького Національного природнього парку, Верховинського районного лісгоспу, Долинського спеціалізованого агролісгоспу, Карпатського Національного природнього парку та природнього заповідника «Горгани».

Загалом на Івано-Франківщині зрубають 24 900 ялинок та заготовлять 83 850 гілок.

Нагадаємо, прикарпатська поліція перевірятиме місця продажу ялинок.

Як відомо, самовільне вирубування дерев хвойних порід тягне за собою накладання штрафу згідно зі Ст.65 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Незаконна рубка…» - 538,99 грн, де 85 грн адміністративний штраф та 453,99 грн., збитки за одну незаконно зрубану новорічну ялинку.

У випадку, якщо незаконно вирубано значну кількість ялинок і розмір збитків лісовому господарству визнано істотним, винна особа несе відповідальність згідно зі Ст.246 Кримінального кодексу України «Незаконна рубка лісу». Санкція статті передбачає штраф від трьохсот (5100 грн) до п’ятисот (8500 грн) неодатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 3-х років, або позбавлення волі на той самий строк, з конфіскацією незаконно добутих ялинок.