До сторіччя ЗУНР активісти пропонують перейменувати дві франківські вулиці


Націоналістичні організації Івано-Франківщини ініціюють перейменування двох вулиць в Івано-Франківську: Грюнвальдську на вулицю 100-річчя ЗУНР, а суміжну з нею вулицю Толстого на вулицю Генерал-хорунжого Осипа Микитки.

Дане звернення до міського голови від імені десяти організацій подали ще наприкінці березня цього року, інформує Бліц-Інфо.

У розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо активіст Микола Сулятицький каже, що ідея перейменування виникла з нагоди відзначення 100-річчя утворення ЗУНР.

"На Грюнвальдській розташований пам'ятник борцям Західноукраїнської Народної Республіки, тому було б доцільно назвати вулицю - 100-річчя ЗУНР. А якщо говорити про вулицю Лева Толстого, то яке він має відношення до нашого міста? Ось Осип Микитка займався безпосередньою організацією ЗУНР. Тим паче, він уродженець Рогатинського району нашого краю. Люди це все підтримують. Кращої ситуації і моменту перейменувати вулиці, як до 100-річчя ЗУНР, нема",- впевнений франківець

Водночас, за словами активіста, у мерії ні "за", ні "проти".

"Було засідання. Стосовно перейменування Грюнвальдської відповіли негативно, тільки хтось один з виконкому підтримав дане звернення. А питання про вулицю Лева Толстого повисло у повітрі. Немає конкретних дій. Ніби не були "проти", але й не були "за"",- каже Микола Сулятицький.

Світлина від Миколи Сулятицького.

Світлина від Миколи Сулятицького.