Договір про дружбу з РФ не розриватимуть, – Геращенко


Угоду про дружбу між Україною та Росією не розриватимуть – її просто не продовжуватимуть, а у це вкладається зовсім іншій зміст.

Про це заявила віце-спикер ВРУ Ірина Геращенко під час погоджувальної ради 3 вересня, пише УП.

"Ми тільки що побачили дуже небезпечну риторику, в якій озвучувався сценарій Кремля, який насправді давно розірвав угоду про дружбу між Україною та Росією. І в українському парламенті багато депутатів намагалися українськими руками це реалізувати – розірвавши угоду для того, щоб в України потім у міжнародних судах не було ключового – вимоги до РФ виконувати цю угоду для того, щоб не тероризувати наш суверенітет і цілісність", - сказала Геращенко.   

Вона наголосила, що є "дуже велика різниця між денонсацією і непролонгацією угоди".

"Мова не йде ні про яку денонсацію бо ми вимагатимемо від Російської Федерації в усіх міжнародних судах, у Гаазі відповідати за те, що вони порушили цю угоду", - сказала Геращенко.

Разом з тим вона додала, що наразі президент – після прийняття Верховною Радою закону про реінтеграцію Донбасу – доручив "не готувати документи на пролонгацію цієї угоди, яка відбувається автоматично".

"Мова йде виключно про непролонгацію", - підсумувала Геращенко.

Нагадаємо, 28 серпня Президент Петро Порошенко заявив, що розірве договір про дружбу України з РФ.

"Ми продовжуємо нитку за ниткою рвати ту павутину, якою російський царизм, а пізніше червоний більшовизм довгі століття методично обплутував волелюбну українську душу", - заявляв тоді Президент.