Долари і трохи пудри: як африканці франківця обдурили


У Надвірній на Прикарпатті засудили двох африканців. Їх звинуватили у шахрайстві в особливо великих розмірах.

Про це пише Експрес-онлайн з посиланням на Єдиний державний реєстр судових рішень. 

Вони познайомилися в Україні. Громадянин Нігерії та уродженець Камеруну мали посвідки на тимчасове проживання в нашій державі. Водночас нігерієць потоваришував із мешканцем Івано-Франківська і розповів, що приїхав у їхнє місто, щоб започаткувати невеликий бізнес.

Прикарпатець відразу подав ідею: показав на телефоні фотографію валюти темного кольору, яка  перебуває в Грузії та Туреччині, і пояснив, що її необхідно доставити через кордон, відбілити за допомогою спеціальних хімікатів і можна пускати в оббіг. Але для транспортування валюти та необхідних матеріалів потрібні кошти, тому, якщо нігерієць захоче, може стати його партнером.  

Мешканець Івано-Франківська був настирливий, телефонував ледь не щодня. У нігерійця склалося враження, що його хочуть втягнути в якийсь проблемний бізнес, тож він вирішив провчити нав'язливого компаньйона. Під час зустрічі  сказав, що чорну валюту може робити сам. Потрібно лише привезти деякі матеріали. Запропонував прикарпатцю допомогти йому фінансово.

Аби той пересвідчився у правдивості намірів, взяв із собою дві банкноти по сто доларів, які заздалегідь перемастив чорною пудрою. Розповів, нібито виготовив їх шляхом копіювання. Під час зустрічі промили купюри водою, висушили і без проблем поміняли на гривні у валютному кіоску. Вражений такою технологією, мешканець Івано-Франківська без вагань погодився принести 100  тисяч доларів та 50 тисяч євро для виготовлення з них валюти за допомогою нібито хімічних реактивів і аркушів білого паперу, шляхом копіювання зображення купюр.   

"Готуючись до цієї зустрічі, іноземці упакували в металевий сейф заготовки аркушів білого паперу, які ідентичні розмірам купюр іноземної валюти та згортки з доларами, пересипані порошкоподібною речовиною для переконання потерпілого у наявності реальної можливості виготовити іноземну валюту шляхом копіювання зображення купюр", - йдеться в матеріалах справи.  

У момент передачі коштів зловмисників затримали правоохоронці. Під час обшуку житла іноземців було виявлено: декілька кліше, сотні паперових заготовок доларових купюр та євровалюти різного номіналу. Проти них порушили кримінальну справу за ч. 3 ст. 15, ч. 4 ст. 190 КК України. Вироком Надвірнянського районного суду кожного з них позбавлено волі на п'ять років з однорічним іспитовим терміном.