Долинська Райрада працювала під акомпанемент громадського спротиву


Уже не вперше сесійні засідання Долинської районної ради відбуваються на тлі протестних акцій у селищі Вигоді, які супроводжуються громадським віче та перекриттям автодороги. Бо вже надто чутлива у районі тема охорони здоров’я та спроби реформування чи реорганізації медзакладів. Тож особлива увага й активність депутатів, як показав перебіг пленарного засідання, були зосереджені, власне, на розгляді блоку медичних питань про стан і перспективи розвитку Вигодської міської лікарні в селі Старому Мі

Звісно, якщо не враховувати рішення про контрактну форму трудового договору з головним лікарем Вигодської лікарні Мар’яном Студентом, яким депутати доручили голові районної ради укласти контракт з керівником медзакладу на п’ять років. Але депутати райради не розглядали питання про внесення змін до рішення сесії райради від 15 листопада 2012 року, не набрало необхідних голосів і питання про відновлення повноцінного функціонування Вигодської міської лікарні — тим самим райрада залишила чинною перспективу Вигодської міської лікарні як медзакладу не планового, а відновного лікування. А також своїм рішенням сесія зняла з розгляду для довивчення питання про відкриття відділення паліативної допомоги в структурі Вигодської міської лікарні.

У той час, коли у місті Долині тривала 19-та сесія районної ради, у селищі Вигоді — народне віче та перекриття автодороги за участю громадськості та працівників лікарні як вияв спротиву тим рішенням райради, які передбачають для Вигодської лікарні перспективу медзакладу не планового, а відновного лікування. Люди усвідомлюють, що ніхто не має намірів закривати чи продавати лікарню, але й мають острах, що закрити медзаклад можна по-різному — не лише повісивши на двері замок, а й змінивши його спектр лікувальних послуг з охорони здоров’я. Резолюцію віча зі своїми вимогами протестувальники передали депутатам районної ради, а озвучив її в сесійній залі і прокоментував події навколо Вигодської міської лікарні голова райради Володимир ЛУЦЬКИЙ:

— Під час сесії депутати деякі питання медицини зняли з розгляду. Але питання про якесь закриття лікарні чи її перепрофілювання не розглядалося і навіть не може розглядатися. Єдине актуальне питання, яке своїм рішенням підтримали депутати, — це укладення контракту на п’ять років з головним лікарем Вигодської лікарні Мар’яном Студентом. Сесія зобов’язала райраду підписати цей контракт.

— То наразі Вигодська міська лікарня планового чи відновного лікування?

— Лікарня функціонує. і в якому статусі була десять років тому, в такому є й сьогодні. А зміни, про які йдеться у рішенні сесії за листопад минулого року, були внесені для перспективи. і це питання також сьогодні не розглядали. Розумієте, будь-які пропозиції медиків щодо реформування закладів охорони здоров’я у районі обов’язково розглядатиме сесія районної ради і прийматиме кінцеве рішення. Навколо лікарні вже не перший рік творяться якісь незрозумілі речі. Більшість депутатів і людей, з якими я спілкувався, нас розуміють. Але ініціативна група нас не хоче зрозуміти, і я нічого не можу вдіяти. Вони зацікавлені в інших речах.


— Але ж ця ініціативна група власне і хоче, щоб у Старому Мізуні лікарня була планового, а не відновного лікування. То виглядає, що ви зацікавлені у протилежному?


— Розумієте, з низкою питань, які вони порушують, я цілком погоджуюся. і депутати також.


Допоки в Долині депутати райради голосували, а у Вигоді учасники громадського віча протестували, колишній виконувач обов’язків головного лікаря Вигодської міської лікарні Олег Мальон виграв судовий спір у новопризначеного 27 грудня минулого року сесією райради керівника медзакладу Мар’яна Студента. «Скасувати виданий відповідачем (Мар’яном Студентом. — Авт.) як головним лікарем Вигодської міської лікарні Долинського району Івано-Франківської області наказ №8-к від 8 січня 2013 року «Про призначення у Вигодській міській лікарні», яким звільнено з посади виконувача обов’язків головного лікаря Вигодської міської лікарні Мальона Олега Львовича та з інших питань управлінського характеруѕ», — йдеться у рішенні суду. Це означає, що нинішній головний лікар Вигодської міської лікарні Мар’ян Студент упродовж майже півроку — з 28 грудня 2012-го по 20 червня 2013-го — до укладення контрактної форми трудової угоди з районною радою працював без повноважень управлінського характеру. Ні самопризначення 8 січня цього року, ні скандальні намагання з допомогою правоохоронців доступитися до лікарняної печатки чи будь-які фінансово-господарські та кадрові розпорядження Мар’яна Студента до 20 червня 2013 року не були правочинні. А посаду керівника Вигодської міської лікарні, як свідчить рішення суду, до 20 червня обіймав тепер уже колишній чільник лікувального закладу Олег Мальон.

Тож, на наш погляд, цього року причини зволікання з втіленням у життя перспективних планів у Вигодській міській лікарні, що в селі Старому Мізуні, некоректно шукати лише в активності громад та ініціативної групи, як ми це вже традиційно чуємо упродовж не одного року. А передусім — в юридично-правовій кульгавості власне самих реформаторів медицини на Долинщині.

Ігор ЛАЗОРИШИН, "Галичина"