Дорогі випускники потрусять гаманці батьків щонайменше на 3 тисячі гривень


У народі кажуть, що малі діти — малі проблеми, великі діти — великі проблеми. Перефразую цю народну мудрість, замінивши слово «проблеми» на «витрати».

Уже зовсім скоро, а саме — 1 червня, цьогорічні одинадцятикласники скажуть своїй рідній школі «прощавай» і впевнено попрямують до омріяних ВНЗ назустріч обраним професіям.  Але перед цим важливим етапом у їхньому житті стане... випускний бал у школі. А підготовка до випускного — справа кропітка і недешева.

Ідеальні традиції

В Україні випускні вечори мають незмінний формат: урочиста лінійка, вручення атестатів, святкування в ресторані, зустріч сходу сонця всім класом... Здавалося б, це саме ті речі, без яких свято прощання зі школою буде неповноцінним.

Все ж таки я поцікавилася у цьогорічних випускників, без чого, на їхню думку, випускний не може відбутися. На це запитання почула найрізноманітніші відповіді. Одинадцятикласниця івано-Франківської школи-ліцею №23 Алла Кирилюк вважає, що випускний вечір «провалиться», якщо не буде  церемонії вручення атестатів, святкування в ресторані та піднесеного настрою його учасників. Випускниця тієї ж школи  Віта Доценко переконана, що це дійство не може відбутися без доброї організації процесу, близьких і рідних людей, які й творять атмосферу свята. «Не буде нас — не буде випускного!» — підсумовує учениця івано-Франківської ЗШ №13 Ліда Коваль.

Знаю напевно, що кожен випускник хоче, щоби саме цей вечір пройшов ідеально. На думку прикарпатських старшокласників, ідеальне прощання зі школою — це веселе, феєричне святкування, багато усміхнених облич, дружня та ностальгійна атмосфера. і на десерт — зустріч сходу сонця.

Зачаровані гаманці

У народі кажуть, що малі діти — малі проблеми, великі діти — великі проблеми. Перефразую цю народну мудрість, замінивши слово «проблеми» на «витрати». З цим, думаю, погодяться батьки старшокласників, у яких на носі випускний і гостре відчуття добрячого спустошення гаманців.
Щороку під час випускних по всій Україні та навіть у світі діє правило, порушити яке не наважується ніхто: випускники мають бути красивими і стильними. Для того, щоби цьогорічні одинадцятикласники виглядали, як кажуть, на всі сто і не стали порушниками цього правила, батькам доведеться викласти кругленьку суму за святковий гардероб своєї дитини.

Учениця школи-ліцею №23 Віта Доценко каже, що до свого випускного почала готуватися ще за рік до події. Саме тоді дівчина замовила в інтернеті святкове взуття. За пару шкіряних туфельок їй довелося заплатити 650 гривень. Сукню Віті прислали  з-за кордону, її ціни вона не знає. А свій образ випускниця планує довершити маминими прикрасами. Далі — витрати на свято. За ресторан заплатили по 500 гривень за особу, в цю суму входить музика та відеозйомка. Школі вирішили подарувати індивідуальний подарунок від класу — набір книжок з історії профільного рівня (скидалися по 100 грн.). Загалом випускні приготування Віті обійшлися 2 500—3 000 гривень.

— До випускного почала готуватися з квітня цього року, — розповідає випускниця школи-ліцею №23 Алла Кирилюк. — Через навчання довго не могла купити сукню, адже не вистачало часу. Сукню обирала так, щоб її можна було б знову одягнути на якесь свято. Її я купила в Чернівцях за 500 гривень. Взуття придбала в Івано-Франківську. Це універсальні чорні босоніжки на каблуках, за які віддала 200 грн. Прикраси ще не придбала, але, думаю, вони обійдуться мені гривень у 100. Клатч також придбала в Чернівцях за 120 грн. За ресторан заплатила 500, за альбом — 200 гривень. На подарунки вчителям та школі здавали по 100 грн. Загальна сума моїх витрат — до двох тисяч гривень.

Мама одинадцятикласника — пані Оксана каже, що на підготовку до випускного витратили кругленьку суму, проте ще не підраховували всіх витрат. Вона зізнається: страшно, лишень зовнішній вигляд сина обійшовся в 2 000 гривень. Організаційні та святкові витрати — ще тисяча. «В дитину, в її освіту треба вкладати гроші, — переконана пані Оксана. — і якщо дитина має розум, то це віддасться сторицею. Все решта могло б бути  скромнішим. З одного боку, я розумію, що таке дороге не треба, а з другого, ми не такі багаті, щоби купувати дешеві речі».

Від тисячі до п’яти

Батьки випускників розуміють, що шкільний випускний буває тільки раз у житті, тому не шкодують своїм дітям нічого. Все ж, пройшовшись торговими рядами речового ринку та магазинами, скажу, що їх асортимент підійде для різного гаманця. Тим паче, що багато крамниць пропонують знижки від 20% на одяг для випускників.

Спочатку вивчаємо «дівчачі» витрати. Сукні коштують від 400 до 2 500 гривень, вечірня сумочка — 100—400, босоніжки — 300—900, прикраси — 100-—500, зачіска — 100—300, макіяж — 100—300, манікюр — 50—150. Для хлопців костюм — 600— 2 500 грн., взуття — 300—700, сорочка — 60—300, краватка — 50—150 грн.

Озброївшись калькулятором, підраховую можливі витрати на одяг. Спочатку додаю найнижчі ціни, потім — найвищі. Передбачувано, святкові приготування випускниць коштуватимуть дорожче (від 1 150 до 4 950 грн.), аніж їхніх однокласників (1 110—3 650 грн.). Але це ще не все. Забава в ресторані, квіти, альбом, подарунки на згадку для рідного навчального закладу та вчителя «потягнуть» ще 1 000—1 500 грн.

Страх і турботи у випускному класі

Під час випускного балу всі одинадцятикласники трішки розгублені, вже завтра вони стануть абітурієнтами, адже 3 червня тестуванням з хімії розпочинається зовнішнє незалежне оцінювання, за результатами якого вони й вступатимуть у ВНЗ. Тож приводів для хвилювань у них чимало. Випускники івано-Франківська відверто розповіли мені про свої побоювання, цілі та прагнення за порогом школи.  

 

Ліда КОВАЛЬ, випускниця Івано-Франківської ЗШ №13:

— Які страхи у випускника?! Я особисто боюся зашпортатись на своїх 15-сантиметрових каблуках, коли виходитиму на сцену для вручення атестата (сміється). А ще панічно боюсь ЗНО. Хочу здобути хорошу освіту і мати роботу, яка б приносила мені прибуток і задоволення.

 

Алла КИРИЛЮК, випускниця Івано-Франківської школи-ліцею №23:

— Найбільшим моїм страхом є те, що я погано складу тести і не пройду на той факультет, на який хочу. По закінченні школи мрію вступити саме туди, куди бажаю, та весело провести час влітку.

 

Віта ДОЦЕНКО, випускниця Івано-Франківської школи-ліцею №23:

— Звичайно, у випускника, окрім турбот веселих, є й інші переживання. Зокрема, як успішно скласти ЗНО та вступити до вищого навчального закладу. Ці страхи є, мабуть, основними для кожного випускника, бо всі ми хочемо якнайкраще влаштувати своє життя та знайти своє місце в суспільстві. А по закінченні школи особливо гостро відчувається це бажання — вступити у ВНЗ на бажану спеціальність та знайти хорошу, цікаву й прибуткову роботу.