Дорого і без смаку. ТОП-8 найбезглуздіших подарунків українським політикам


Політики в Україні, здебільшого, люди небідні. А що подарувати людині, в якої і так все є? От і виходить, що українські політики іноді отримують геть безглузді, позбавлені практичності і смаку речі. Зате дорогі.

Про більшість з них ми не здогадуємося, однак деякі таки стали здобутками суспільства. До Дня подарунків редакція 24 Каналу зібрала найбезглуздіші подарунки, які отримували чиновники.

Золотий батон

Почнемо з епічного подарунку "баті". Колишній президент Віктор Янукович любив подарунки! Свої дні народження він любив святкувати у резиденції в Криму. Ще би! День народження в нього влітку. На бенкет зліталася уся фракція, а також інші "важливі люди". Подарунки "легітимному" раніше старалися зробити усі, навіть ті політики, які не надто підтримували його дії чи поважали Януковича як особистість… Це була свого роду спроба задобрити владу. Тож можете уявити, яка колекція подарунків в нього назбиралася!

Янукович
Янукович приймає дари

Коли після розстрілу Майдану Янукович терміново тікав у Крим, а потім в Росію, зрозуміло, що збирати все багатство часу не було. Тут або життя, або коштовності. Активісти увірвалися в його будинок у "Межигір'ї", і тоді суспільство було вражене несмаком і коштовністю помешкання. Символом цього дому стала найдивніша знахідка – золотий батон.

золотий батон
Батон золотий чи ні?

За версією журналіста-криміналіста Андрія Шевченка, золотий виріб у формі батона подарував Януковичу голова наглядової ради ВАТ "Хліб Києва" Владислав Атрошенко. Він, начебто, замовив подарунок на Чернігівському заводі автозапчастин. 2 кг золота обійшлися йому в 100 000 доларів.

Однак в 2016 році провадження про так званий "золотий батон" правоохоронці закрили. За їхньою версією, схожі на батон предмети справді було знайдено в Межигір’ї. Але вони не золоті, а покриті золотом. Золотий він був чи лише позолочений не змінює того факту, що подарунок вкрай дивний і позбавлений будь-якої художньої цінності.

Янукович – Морозу

А от сам Янукович дарував подарунки вишуканіше. А може, просто передарував один із тисячі своїх? Одного разу екс-президент подарував лідеру СПУ Олександру Морозу чудернацьку статуетку. Не золоту. "Він – людина, яка має своє місце в політиці", – прокоментував тоді президент. До слова, Мороз святкує свій день народження лише раз у чотири роки, оскільки народився 29 лютого. Зате врятований від багатьох статуеток.

Янукович  Мороз
Морозу наче подобається

Пшонка-стайл

Колишній генпрокурор Віктор Пшонка, як і Янукович, був змушений залишати усі свої скарби, нажиті "непосильною працею". Надміру шикарний стиль інтер’єру його будинку дав назву речам позбавленим смаку. Тепер про такі речі в Україні кажуть пшонка-стайл. До слова, схожий інтер’єр полюбляє теперішній президент США Дональд Трамп.

Дім Пшонки
Ні, це не музей. Хороми Пшонки

У будинку Генпрокурора найбільше українців вразив його портрет: Пшонка в образі Цезаря.

Пшонка цезар
Аве, Пшонка!

Картина виявилася подарунком від екс-глави ВО "Комітет з боротьби з корупцією в органах державної влади, правоохоронних органів, прокуратури та судів" Едуарда Єфіменка.

Пшонка цезар
А в нього, схоже, цікавий стиль

Тимошенко їсть, як слон?

Ми усі пам’ятаємо мученицю-Тимошенко за часів ув’язнення. Тоді працівник ДПтС повідомив, що Тимошенко харчується інакше, ніж інші ув'язнені. За його словами, вона постійно отримувала передачі. А також замовляла собі страви з харківських ресторанів.

Тимошенко холодильник
А ось так виглядав холодильник Тимошенко, коли вона голодувала

Але ми власне про те, скільки Тимошенко надарували їжі під час ув’язнення. Кількість просто вражає. Тимошенко отримала від родичів близько 4 тонн продуктів! Серед них свіжі овочі, м'ясо, горіхи і фрукти. А це, врахуйте, вона ще голодувала.

Тимошенко хвора
Невже вона стільки їла???

Золота лопата

І ще одна річ з золота, яка, здавалося б, геть не підходить для цього матеріалу. Під час обшуків в екс-заступника генпрокурора часів Януковича Рената Кузьміна співробітники ГПУ знайшли… золоту лопату! Ох чи не цю лопату до рук закликав взяти українців Микола Азаров?

Золота лопата
Головне, що "по-багатому"

Золотий рукомийник

Тема золотих речей ще не вичерпана! У помешканні директора держпідприємства "Електровозобудування" Олександра Зельдіна слідчі виявили позолочений рукомийник. Невідомо, хто подарував чиновнику такий презент. Можливо й він сам собі.

золотий рукомийник
Працівники Зельдіна мали заборгованість по зарплаті у 6 млн грн

Як підозрюють у Генпрокуратурі, чиновник списав 3 млн грн за ремонт двигунів для електровозів на рахунок ТОВ "Паперова фабрика". Тим часом заборгованість по зарплаті працівників була 6 млн грн. Зате руки Зельдін від брудних грошей міг відмивати у золотому умивальнику!

Подарунок на 18 млн

Нардеп групи "Відродження" Євген Геллер задекларував 17 млн ​​850 тисяч гривень як подарунок. Подарунок начебто зробила громадянка України Ольга Фрідман. А як часто вам дарують кілька мільйонів?

Геллер
Щасливчик!

Подарунок від Миколая

Ще один дотепний нардеп Володимир Парасюк у декларації вказав, що розумний годинник Samsung Gear s2 "приніс Святий Миколай". Політик додав у документі: "Але точно сказати не можу, бо я спав".

Парасюк на Миколая
А що вам приніс Миколай?

До слова, згідно з законом, усі чиновники мають передавати кожен отриманий ними подарунок спеціальній подарунковій комісії. Члени комісії мають оцінити вартість подарунку. А от коштовні подарунки чиновники не мають права залишати собі. Їх мають передавати до спеціальних музеїв.