Дослідники розкопок вирахували габарити Тисменицької брами


Один з дослідників Тисменицької брами повідомив маленькі сенсаційні новини із дослідження.

Зокрема за словами Зен Федунків вдалося обрахувати її довжину і висоту казематів.

"Завдяки допомозі колег вдалося обрахувати основні габарити брами, а це означає, що відтепер проводячи розкопки будемо знати, що чекати від того чи іншого місця і зможемо ознакувати приблизні контури брами", - повідомив архітектор. 

Федунків пояснює, що це було справою не простою, адже план 1822 р. наданий Олегом Стасюком зі Львова не має умовних позначень та експлікації.

"Мірна лінійка є, але було незрозумілло, у яких мірних одиницях вона подана, адже одному великому відрізку відповідало шість малих. В часовому проміжку функціонування Станиславівської фортеці мірна одиниця не була сталою: користувалися туазами, моргами, сажнями, ліктями, футами, долонями тощо. В результаті консультацій з колегами-фортифікаторами прийшли до думки, що план виконано у сажнях і австрійських футах", - написав 

Далі, знаючи з плану 1743 р., правильність якого доведена кількаразово, що потерни тягнулися на всю довжину брами, промірявши довжину потерни, зможуть дізнатися довжину брами. 

За результатами: довжина брами без тераси – 17,1-17,3 м, товщина стін потерни – 1,2-1,4 м, ширина потерни – 2,8 м., висота розкопаного муру потерни – 5,1 м, висота фундаменту – 1,2 м. Більше розмірів не пишу – бажаючі можуть побачити їх на ілюстрації, яку додаю. Більшість розмірів з похибкою 0,2 см відповідають обмірам з розкопів.

"В когось ще є сумнів, що ми розкопали?", - запитує Зен Федунків.