Дослідники з'ясували, де саме в Києві народився Малевич


Видатний українець Казимир Малевич народився у Києві не в будинку на вулиці Бульонська, 15, як вважалося раніше, а в маєтку на вулиці Жилянська (орієнтовно номер 62-65), в тоді престижному районі міста.

Про це заявила у вівторок під час прес-конференції в УКМЦ на тему "Невідомий Каземир Малевич: виробництво документального фільму "Малевич" і сенсаційні архівні знахідки щодо його народження у Києві" дослідниця творчості художника Казимира Малевича, креативний продюсер і автор сценарію фільму Тетяна Філевська, повідомляє  Укрінформ.

"Коли я почала передивлятися усі ці переліки, каталоги домовласників за адресами і за прізвищами (в архіві міста Київ – ред.), то виявилося, що адреса Бульонська,15, жодного відношення не мала взагалі ні в 19 столітті, ні на початку 20 століття до родини Оржеховських чи Малевичів. Натомість ми знайшли, що Марії Оржеховській, рідній тітці Малевича, в будинку якої він народився наприкінці 19 століття, належав маєток - не будинок, а цілий маєток, по вулиці Жилянській", - зазначила Філевська.

За її словами, перед початком роботи над проектом ніхто не сподівався, що через 80 років вдасться зробити якесь відкриття щодо Казимира Малевича, постать якого вже широко досліджена. "Коли ми вже працювали над проектом, то ми знали, де і що ми знайдемо. Знімаючи фрагмент про народження Малевича, ми звернулися до архіву міста Києва з тим, щоб просто знайти підтвердження тим фактам, які ми знали. А знали ми, що Малевич народився у Києві в 1879 році і про це свідчить запис в метричній книзі, який опублікований. Знали ми також, що народився він у своєї тітки Марії Оржеховської. І знали навіть адресу - Бульонська, 15. Відтак було найпростіше - просто знайти документи, які це підтверджують", - зазначила вона.

Філевська додала, що на сьогодні будинок на вулиці Бульонській, 15, яка для всіх дослідників у світі відома як місце народження Малевича, вже не існує, а ця вулиця нині перейменована та носить назву імені Казимира Малевича.

Втім, відзначила Філевська, після того, як дослідники прийшли до архіву, то на них чекала величезна несподіванка, адже знайшли вони абсолютно іншу інформацію - насправді Малевич народився у будинку тітки на вулиці Жилянській. "Це був великий маєток заможної родини, яка проживала в тій частинці вулиці Жулянської, яка в 19 столітті належала до більш престижного району", - зазначила дослідниця.

Читайте також: У Києві знайшли невідомі тексти Малевича

Водночас в архівах та різних каталогах не вдалося знайти точний номер будинку. "В різні часи цей маєток на Жулянській мав номер або 62, або 63, або 65. Тобто, нумерація посувалась. І навіть змінювалися числа - парні, непарні. А маєток залишався на своєму місці", - повідомила Філевська.

Вона зауважила, що будинок до нашого часу не зберігся, як і велика частина цього району. За її словами, у порівнянні з сьогоднішніми реаліями, наразі ця територія - "межа між двома житловими будинками – великим сучасним комплексом "Дипломат Холл" та сусідньою будівлею 1970-1980 років". "Фактично маєток був на перетині цих будинків і займав частину подвір’я та доходив до сьогоднішньої Жилянська, 63, комунальна служба Київенерго", додала Філевська.