Доступні ліки відучать прикарпатців від "гуглтерапії"?


Сьогодні 19 травня на Прикарпаття з робочим візитом приїхав заступник міністра охорони здоров'я Роман Ілик.

Посадовець приїхав на Франківщину щоб перевірити, як реалізується програма "Доступні ліки", інформує кореспондент Бліц-Інфо

"На сьогодні 9 з 10 хворих купують ліки за свої кошти. Це при тому, що у населення низька купівельна спроможність. Програма "Доступні ліки" покликана частково змінити ситуацію. Це поширена практика в європейських державах. Тож уряд передбачив півмільярда гривень на компенсацію ліків для серцевосудинних захворювань, цукрового діабету та астми"- пояснив Роман Ілик.

За словами чиновника, протягом перших тижнів функціонування програми, ціни на ліки, які потрапили у список знизилась на 70%.

Проект спрямований на те, щоб лікар мав можливість вчасно лікувати хворобу через доступ до безкоштовних ліків. Так можна збільшити якість і тривалість життя.

Роман Ілик розповідає, що Франківщина посіла 10 місце в рейтингу реалізації програми по Україні. В середньому сума одного чеку в нас складає 35 грн.

"Це невелика сума, проте для пенсіонерів та хворих важлива кожна гривня"- переконаний високопосадовець.

На практиці реалізація програми виглядає так: пацієнт приходить до лікаря та після огляду отримує рецепт з діючою речовиною. Опісля в аптеці отримує перелік ліків з такою діючою речовиною: від безкоштовних до тих де дають відшкодування. Потім людина лікується і знову приходить до лікаря, якщо є необхідність.

"Це добре, адже люди відвикли ходити до лікаря, а займаються "гуглтерапією",- каже посадовець.

Загалом з 157 препаратів у переліку, 20 виробників з Європи, 15 - українські та по одному світовому виробнику.