ДСНСники нагадують прикарпатцям правила поведінки під час купання


З початку року на Прикарпатті на водних об’єктах загинули 24 людини, з них 1 дитина. Управління ДСНС в області застерігає суворо дотримуватись правил поведінки під час купання і катання на плавзасобах, постійно контролювати дітей з боку дорослих.

Відпочинок на воді допускається тільки у спеціально відведених місцевими органами влади та обладнаних для цього місцях, повідомляє управління ДСНС в області.

Безпечніше відпочивати на воді у світлу частину доби. Купатися дозволяється в спокійну безвітряну погоду при температурі води не менше +18, повітря не нижче +24.  

  • Не заходьте у воду в незнайомому для вас місці, уникайте води із швидкою течією, не заходьте у воду напідпитку, ніколи не плавайте наодинці, особливо якщо не впевнені у своїх силах;
  • купаючись на “дикому пляжі” чи у незнайомому місці – не пірнайте з берега, гірки, дерева;
  • у воду слід входити неспішно, обережно пробуючи дно ногою;
  • купатися краще там, де є рятувальні служби; особливо слідкуйте за дітьми: їхня поведінка у воді не передбачувана; утримуйтеся від далеких запливів: переохолодження – головна причина трагічних випадків. На рівнинних річках є багато ям і вирів. Вони підступно зустрічаються біля піщаних кос, під берегом, де особливо полюбляють купатися діти.

Особливості під час купання в гірських річках.

Гірські ріки мають стрімку течію, що може збити з ніг. Дно і береги таких річок кам’янисті, тому можна отримати важкі травми при падінні. Можна впасти, підслизнувшись на мокрому і слизькому камені, коли тільки входиш у воду.

Основною причиною загибелі людей на воді є страх. У більшості випадків тонуть люди, котрі вміють плавати, і з самовпененістю запливають далеко від берега. Там вони можуть потрапити у потік холодної води. Тоді починає зводити ноги і хапає корч. У цій ситуації головне – не злякатися. Треба зануритися у воду і сильно потягти рукою на себе ступню за великий палець.